De traditionele verkiezingsoptochten op Aruba - foto: Ariën Rasmijn

De traditionele verkiezingsoptochten op Aruba – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD —Aanhangers van de twee grote partijen AVP en MEP hebben afgelopen weekend grotendeels de confrontatie met elkaar vermeden tijdens hun grote optochten. Los van enkele incidenten verliepen de massale parades in een feestelijke sfeer.

 
In het laatste weekend voor de verkiezingen is het op Aruba sinds jaar en dag een traditie om als partij een optocht te houden over de hoofdwegen van het eiland. Honderden auto’s, bijna allemaal opgetuigd met stickers en vlaggen in de partijkleuren, doen mee aan deze generaties oude vorm van machtsvertoon. Traditiegetrouw zijn het ook de twee grote partijen AVP en MEP die in dit laatste weekend deze optochten organiseren. Het is een extra eer om op de zondag als laatste te gaan en dit jaar, na wederom veel geruzie over al dan niet verstrekte vergunningen, kreeg AVP de zondag.

 
Geen confrontaties
Normaal gesproken staan aanhangers van de tegenpartij ook langs de weg om langsrijdende deelnemers te provoceren, maar dit jaar hebben de partijen – of in ieder geval de groepen van bepaalde kandidaten – met elkaar afgesproken dat confrontaties zoveel mogelijk zouden worden vermeden. Die afspraak werd grotendeels ook gehonoreerd, met als grootste uitzondering de rotonde van Pos Chiquito, waar een aantal AVP-aanhangers zich hadden verschanst.

 
Verschil van bijna 500 auto’s
MEP wist op zaterdag zelfs meer versierde auto’s en trailers op de weg te krijgen dan in hun verrassend grote optocht van een maand terug. Tellers van AVP langs de weg kwamen uit op 1086 auto’s, ook langs de weg. Er hing een sfeer in de lucht van strijdbaarheid, maar vooral ook van feest. Later op de avond ging het echter mis met een vechtpartij bij een tankstation in Santa Cruz. Maar dat was ook het enige noemenswaardige incident van die dag. AVP had haar route in Santa Cruz zodanig aangepast dat ze niet meer langs de kruising van Mundo Nobo in Santa Cruz zouden gaan. In 2009 was dit de plek waar ze in een fuik werden opgevangen door een boze meute MEP-aanhangers.

 
Maar Santa Cruz was stil zondag. Zelfs op het partijhuis van MEP was het rustig. Aanhangers waren namelijk aangespoord om naar Club Caiquetio te gaan voor een eigen evenement en als gevolg hiervan waren er nauwelijks ‘mepistas’ langs de weg. Op Facebook deden zij echter wel beklag van vernieling van borden van hun kandidaten, volgens hen door deelnemers aan de optocht van AVP. Die optocht bleek, volgens telling van nieuwssite 24Ora, uit 1504 voertuigen te bestaan. Ook deze optocht was niet vrij van geweld. Later op de avond was er een vechtpartij in Cura Cabay, waardoor de politie besloot om de optocht – die als einpunt San Nicolas had – te stoppen en deelnemers via Brazil weer in westelijke richting te laten rijden.

 
Door Ariën Rasmijn