Wilbert Stolte, Ronald Plasterk en Lydia Emerencia - Foto: Belkis Osepa

Wilbert Stolte, Ronald Plasterk en Lydia Emerencia – Foto: Belkis Osepa

DEN HAAG – De bestuurscrisis op Bonaire is voor minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties ‘een eilandelijke aangelegenheid’. Hij vindt het ‘niet wenselijk, noch mogelijk’ dat hij op dit moment ingrijpt.

Dat schrijft Plasterk in reactie op een brief die hij kreeg van Fundashon Bon Gobernashon waarin de stichting haar zorgen over de bestuurssituatie op Bonaire uitte.

Plasterk gaat verder niet in op specifieke punten uit de brief van de stichting maar verwijst naar zijn eerdere reactie op de bestuurscrisis op het eiland. Ook toen was al duidelijk dat de minister dit niet als een heet hangijzer beschouwt. Hij schreef in juli dat hij niet alle berichten over de crisis tussen het Bestuurscollege en gezaghebber Lydia Emerencia serieus neemt en geeft aan zich daarbij te baseren zich daarbij op de geluiden die hij – onder meer – via Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte krijgt.

Voor een groep Bonairianen is dat precies waar de pijn zit. Zij vinden dat Plasterk onterecht Stolte en een aantal van corruptie verdachte Bonairiaanse politici, zoals Burney El Hage en James Kroon, steunt. Stolte heeft volgens deze groep onvoldoende steun op het eiland en zou moeten strijden voor het aanblijven van Emerencia. Zij kwam weer onder vuur te liggen omdat de coalitiepartijen kritiek op haar uitten vanwege haar strijd om integriteit.

De kritiek op Stolte pareert Plasterk door te schrijven dat deze onlangs zijn vertrek per mei 2014 heeft aangekondigd.

Door Jamila Baaziz