DEN HAAG – De Nederlandse overheid stopt sinds 2013 geen subsidiegeld meer in de ontwikkeling van projecten in de Caribische landen van het Koninkrijk.

Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties in antwoord op vragen hierover van PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.

Fritsma wilde weten waarom er subsidies verstrekt worden naar aanleiding van de twijfels die onlangs ontstonden over de besteding van geld dat is ondergebracht bij Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA). Fritsma stelde ook vragen over de aanstelling van rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte, die eerder penningmeester was van SONA.

In totaal kregen drie fondsen tot 2013 geld vanuit Nederland: SONA, Stichting Fondo Desaroyo Aruba (FDA) en stichting Antilliaanse Medefinancieringsorganisatie (AMFO). In zijn reactie schrijft Plasterk: “De uitvoering van het samenwerkingsbeleid zal nog tot en met 2013 doorlopen voor AMFO, tot en met 2014 voor SONA en tot en met 2015 voor FDA. Daarna is het aan de landen zelf om het beleid op het terrein van onderwijs, sociaaleconomische ontwikkeling, goed bestuur en veiligheid voort te zetten en hiervoor voldoende geld op de begroting moeten reserveren .

De vraag over de aanstelling van Stolte pareert Plasterk met het aangekondigde aftreden van de rijksvertegenwoordiger op 1 mei 2014.

Door Jamila Baaziz