Helmin Wiels werd op 5 mei doodgeschoten bij Marie Pampoen - foto: Leoni-Leidel-Schenk

Helmin Wiels werd op 5 mei doodgeschoten bij Marie Pampoen – foto: Leoni-Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Officier van Justitie Guillano Schoop noemt de aanhouding van drie personen in verband met de moord op Helmin Wiels ‘een belangrijke stap’, maar wil nog niet spreken van een doorbraak. Tijdens een persconferentie vanmiddag werd duidelijk dat twee jonge mannen worden verdacht van directe betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels en een man van over de 40 die de twee anderen heeft aangestuurd.

 
Het gaat om de 42-jarige B.C.A.F, de 24-jarige D.F.J.D en de 28-jarige J.D.C.B. De mannen zijn vanochtend opgepakt tijdens verschillende huiszoekingen. Twee van hen worden ook verdacht van de moord op Raul Martinez alias ‘Bolle’, de vermeende chauffeur van de vluchtauto van de schutters.

 
Verklaring van officier van Justitie Guillano Schoop

 
Veiligheid
De verdachte van de moord op Martinez, Luigi Florentina alias ‘Pretu’, werd op 6 september dood aangetroffen in zijn cel. Vlak daarvoor was hij overgeplaatst van de marinebasis in Suffisant naar de politicellen in Barber. Na de dood van Florentina ontstond er veel kritiek op de overplaatsing en de veiligheid van de cellen. Hoofdofficier Heiko de Jong en Schoop konden in verband met veiligheidsredenen niet ingaan op de vraag waar de drie arrestanten van vanmorgen worden vastgehouden en of dit onder extra beveiliging plaatsvindt.

 
Tijdens de persconferentie werd ook duidelijk dat de inverzekeringstelling van de 43-jarige Monica Bergonje ‘onder bepaalde voorwaarden’ geschorst is. De in totaal vijf huiszoekingen leverden drie vuurwapens, telefoons en verschillende documenten op. De zoektocht naar de opdrachtgever van de moord op Wiels is nog in volle gang.

 
Door Leoni Leidel-Schenk