KRALENDIJK – Extra investeringen in de jeugd op Bonaire, Saba en Statia zijn noodzakelijk. Dan kunnen de eilanden voldoen aan de minimumnormen die in de kinderrechten zijn beschreven. Dit is één van de conclusies van een conferentie over kinderrechten op Bonaire.

 
Tijdens de conferentie ging onderzoekster Karin Kloosterboer van Unicef Nederland in gesprek met professionals uit de jeugdketen en bestuurders belast met het jeugdbeleid. Kloosterboer heeft het kinderrechten-onderzoek geleid dat resulteerde in het rapport Kind op Bonaire: Kinderrechten in Caribisch Nederland.

 
Achterstand
Alle jeugdpartners erkennen dat de kinderrechten in Caribisch Nederland niet worden behaald. Er moet veel gebeuren om de achterstand weg te werken. Volgens Kloosterboer moeten zowel Europees Nederland als Caribisch Nederland de kinderrechten naleven.

 
Tijdens de discussies is naar voren gekomen dat de Rijksoverheid niet duidelijk aangeeft welk niveau bereikt moet worden als het gaat om de jeugdvoorzieningen in Caribisch Nederland. Er is wel duidelijkheid op het gebied van onderwijs waarbij gestreefd wordt naar het Nederlandse niveau. Vertegenwoordigers van de Rijksoverheid en van de Bonairiaanse overheid gaan samen kijken wat gedaan kan worden om meer aandacht te vragen van de Nederlandse bestuurders voor de naleving van de kinderrechten.

 
Door Belkis Osepa