Marina Melis in Donkey Sanctuary - foto: Belkis Osepa

Marina Melis in Donkey Sanctuary – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De Stichting Donkey Helps heeft woensdag een samenwerkingsovereenkomst en zorgcontract getekend met de overheid van Bonaire voor de opvang van loslopende ezels. De stichting krijgt 40.000 dollar per jaar voor de zorg van de nieuw opgevangen ezels. 

 
Het zorgcontract is voor tien jaar. Na vijf jaar vindt er een evaluatie plaats om de prijs weer onder de loep te nemen, aldus directeur Marina Melis. De stichting beheert de ezelsopvang Donkey Sanctuary Bonaire en vangt al eenentwintig jaar ezels op. Het zorgplan is ruim een jaar geleden ingediend. Melis  is blij dat het plan eindelijk is goedgekeurd. “We gaan vanaf 1 november de vrouwtjes en jonge ezels die loslopen vangen en verzorgen. Ze zullen bij ons blijven wonen.”


De loslopende ezels vormen een gevaar voor het verkeer en veroorzaken overlast. Melis: “Het fokken moet ophouden. De mannetjes gaan we castreren en oormerken. Daarna zetten we ze terug in de natuur ver buiten de bebouwde kom.”

 
Export
Melis is niet op de hoogte van eerder genoemde plannen om ezels te exporteren naar het buitenland. Een aantal maanden terug werd er gesproken over export van ezels naar Haïti en afgelopen weken kwam ook Colombia in het nieuws als mogelijk exportland. “Daar weten wij niets van. We hebben ook geen hulp nodig, want we doen dit werk al heel lang. De ezels moeten behouden worden, want toeristen komen niet alleen voor de flamingo’s.”

 
Vanaf 1 november begint een opvangactie in de wijken waarbij inwoners gevraagd worden ezels in hun tuin binnen te laten. Medewerkers van Donkey Sanctuary komen langs en de bewoners krijgen voor elke ezel twintig dollar.

 
Door Belkis Osepa