PHILIPSBURG – Het Gemeenschappelijk Hof heeft woensdag een schadevergoeding van ruim 100,000 gulden toegekend aan Ray Anthony Spencer die in 2010 werd opgepakt voor de moord op Christian Lloyd. Het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeelde Spencer in oktober 2011 tot twintig jaar gevangenisstraf, maar het Hof sprak hem in februari 2013 in hoger beroep vrij.

 
Spencer, die na zijn vrijlating van Sint Maarten is vertrokken, bracht 1076 dagen achter tralies door. Zijn advocaten Remco Stomp en Cor Merx deden met succes een beroep op redelijkheid en billijkheid om een schadevergoeding af te dwingen. De advocaten krijgen ongeveer 20 procent van het totale bedrag.

 
Spencer beklaagde zich bij het Hof over het feit dat justitie drie jaar heeft gewacht voor hij de kans kreeg zijn onschuld te bewijzen. Hij werd veroordeeld onder meer omdat hij de telefoon van het slachtoffer in zijn bezit had.

 
Politieman
Spencer heeft altijd beweerd dat hij de telefoon had gekocht van een drugsverslaafde. Ook voerde hij aan dat justitie onvoldoende aandacht had besteed aan onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van een andere verdachte, naar verluidt een politieman.

 
Door Hilbert Haar