Korpschef Marlon Wernet

Korpschef Marlon Wernet

WILLEMSTAD – Politievakbond NAPB eist dat minister van Justitie Nelson Navarro zijn beslissing om korpschef Marlon Wernet te schorsen, terugdraait. “De bond is het helemaal niet eens met dit politieke gedoe”, zegt Rolando Abraham van de NAPB.

 
Wernet werd op non-actief gesteld nadat een van de verdachte in de zaak van de moord op politicus Helmin Wiels, Luigi Florentina, vrijdag dood werd gevonden in zijn cel. Florentina was vlak daarvoor overgeplaatst van de marine kazerne in Suffisant naar de politiecellen in Barber. “Wernet was op dienstreis naar Aruba toen de overplaatsing werd geregeld”, zegt Abraham. “Hoe kan de minister iemand verantwoordelijk houden die geeneens aanwezig was?”

 
Gevolgen
De bond eist dat minister Navarro de ordemaatregel terugtrekt, of hij moet ‘dealen met de gevolgen.’ Wat deze gevolgen inhouden, kan Abraham niet prijsgeven. “Ik kan de strategie van de bond niet naar buiten brengen maar wij eisen zo spoedig mogelijk actie.”

 
De bond is niet de enige die de schorsing van Wernet in twijfel trekt. Ook Statenlid Elmer Wilsoe heeft in een brief aan minister Navarro zijn zorgen geuit. Wilsoe vraagt zich af welke criteria hebben geleid tot de schorsing van Wernet en waarom hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong en de minister zelf zonder kleerscheuren van af lijken komen. Wilsoe is van mening dat de verantwoordelijkheid op alle schouders van het justitiële keten rust. Navarro heeft al laten weten dat eventuele acties van de bond geen invloed zullen hebben op zijn beslissing.

 
Door Leoni Leidel-Schenk