Sarah Wescot-Williams

Sarah Wescot-Williams

PHILIPSBURG – De positie van James Richardson als hoofd van de veiligheidsdienst VDSM is onhoudbaar geworden. Minister-president Sarah Wescot-Williams deed deze mededeling op woensdag tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad, gebaseerd op de uitkomst van een rapport van Stichting Overheids Accountant Bureau (SOAB).

 
Richardson is in de gelegenheid gesteld om op het rapport te reageren. Wescot-Williams gaf geen antwoord op de vraag of hij de beschuldigingen heeft toegegeven.

 
Het schandaal bij de veiligheidsdienst kwam begin juli aan het licht toen geruchten de ronde deden dat Richardson met de noorderzon – en 800.000 dollar – was vertrokken. Wescot-Williams heeft het exacte bedrag nooit bevestigd, maar gaf wel aan dat het om een grote hoeveelheid ging. Richardson was er ook niet vandoor; hij is gehoord door SOAB en heeft later ook de gelegenheid gekregen op hun bevindingen te reageren.

 
Opvolger
Wescot-Williams zei dat ze “op een geschikt moment” het rapport openbaar maakt, maar dat niet alle details van het onderzoek worden vrijgegeven. De ontslagprocedure voor Richardson is in gang gezet, maar de minister-president, die verantwoordelijk is voor de veiligheidsdienst, heeft nog geen opvolger geselecteerd.

 
Door Hilbert Haar