De opening van het parlementair jaar in de Statenzaal. Foto: Ariën Rasmijn

De opening van het parlementair jaar in de Statenzaal. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Als je het mij vraagt is er niets mooiers in de politiek dan een welgemikte uitspraak die in een keer alle koppen‘op waterpas’ zet. Helemaal als het van iemand komt die buiten – en in dit geval ook boven – de politiek staat.
Gouverneur Fredis Refunjol deelde met zachte hand een paar harde stoten uit in zijn toespraak tijdens de opening van het parlementaire jaar eergisteren. Dit jaar had hij wat meer ruimte om zelf wat toe te voegen aan zijn toespraak, aangezien over twee weken een nieuwe regering wordt gekozen.


Nieuws over plannen van de huidige regering voor volgend jaar was er niet. In zijn ietwat bedeesde lerarenstem en quotes uit de inhuldigingstoespraak van de koning wees gouverneur Refunjol op de noodzaak tot eenheid. Of je nou geel, groen, rood, blauw, wit, oranje of paars bent, we kunnen niet zonder elkaar. Vrijwilligersorganisaties snappen het. Die doen al sinds jaar en dag niet moeilijk over waar je vandaan komt en wat je vader en moeder stemmen. Een extra sterke hand is altijd meegenomen. Ik kan me voorstellen dat ook hij niet kan wachten tot de 27e wanneer al die vlaggen in zijn district Savaneta verdwijnen, buren weer met elkaar praten en alles normaal is.
Hoogste orgaan
Het was weliswaar een tam verkiezingsjaar met relatief weinig incidenten. Dieptepunten waren vandalisme bij huizen in Mabon en in een partijhuis in Noord, waar kunstwerken van onder meer Padu Lampe zijn vernield. Maar ook nu weer zijn de tegenstellingen, die vaker dan niet helemaal nergens op slaan, op scherp gezet. Gebeurde dat vroeger op straat, tegenwoordig wordt al die agressie op Facebook gedumpt. Wat uiteindelijk best fijn is want Facebook kan je uitzetten (toch?). De gouverneur wees – en niet eens zo subtiel – ook op het niveau van debat in de Staten. Statenleden en ‘iedereen die dit jaar Statenlid wil worden’ moeten zich ervan bewust zijn dat zij deel uitmaken van het hoogste staatsorgaan. Met andere woorden: gedraag je er dan ook naar.
Er zijn weinig mensen op het eiland die hun ambt met zoveel gratie dragen als Fredis Refunjol. Of hij nou strak in het pak zijn ambt vervult, of in spijkerbroek en polo in zijn oude Toyota-jeep bij Zeerover aan komt rijden om vis te kopen, de man heeft stijl en een goede boodschap waar we allemaal achter kunnen staan.
Optochtleed
Ondertussen gaat de kinnesinne gewoon door. Nu over de laatste optocht. Deze zou plaatsvinden op zondag 22 september. MEP zegt als eerste een vergunning te hebben aangevraagd. De politie weigerde dit vanwege veiligheidsredenen. Ze kregen een vergunning voor de dag ervoor. Blijkt nu dat AVP een vergunning heeft gekregen voor de 22e. Die zou zijn uitgegeven door de premier, over het hoofd van de politieleiding. En dus heeft de regeringspartij het laatste woord, voor zover een optocht die al het verkeer op het eiland platlegt het laatste woord kan zijn.
Daarna sluit AVP, net als in 2009, af met een carnavalsoptocht in Oranjestad. Er zijn allerlei wilde geruchten over wie die optocht had gefinancierd. MEP sloot in 2009 af met een groot gratis concert van zoukband Kassav in Santa Cruz. Dat kostte toen ook bakken met geld. Het is niet bekend hoe ze dit keer de campagne gaan afsluiten, maar dat moet uiteraard feestelijk.
Door Ariën Rasmijn