Marieke Knol, Bòi Antoin, Burney El Hage en Ethsel Pieternella tijdens lancering culturele database Archivo Boneiru Foto Laura Offerman (TCB)

Marieke Knol, Bòi Antoin, Burney El Hage en Ethsel Pieternella tijdens lancering culturele database Archivo Boneiru Foto Laura Offerman (TCB)

HAARLEM – De lancering van de website Archivo Boneiru, een digitaal platform waarop de Bonairiaanse cultuur in woord en beeld ontsloten wordt, vond vandaag plaats. Cultuur historicus Bòi Antoin van Bonaire heeft duizenden documenten, foto’s en film- en geluidsopnamen beschikbaar gesteld voor digitalisering door het Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht.

 
Antoin, die journalist en auteur is, heeft de laatste decennia een unieke collectie bijeengebracht die bestaat uit kranten, tijdschriften, boeken en audio (visueel) materiaal over de geschiedenis en bewoners van Bonaire. Na verscheping van al het materiaal uit Bonaire is het centrum al ruim een jaar bezig met de conservering en inventarisatie van het materiaal.

 
Het project is een initiatief van Fundashon Históriko Kultural Boneriano, Fundashon Plataforma Kultural en Erfgoedcentrum DiEP. Ook het Nationaal Archief in Den Haag en het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum vormen deel van de samenwerking.

 
Interesse
Onder de bevolking van Bonaire bestaat grote interesse voor het archiefmateriaal. Europese Nederlanders kunnen door het materiaal meer te weten komen over Bonaire. Ook kan het materiaal worden gebruikt bij onderzoek en onderwijs op cultureel, muzikaal en historisch gebied. De online culturele database is hier te vinden.

 
Door Belkis Osepa