archieffoto Helmin Wiels foto: Jamila Baaziz

archieffoto Helmin Wiels
foto: Jamila Baaziz

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dicht bij een ontknoping te zijn in de zaak naar de moord van politicus Helmin Wiels. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een persconferentie die op last van het parlement was georganiseerd.

 
“Naar buiten toe kan het lijken alsof er geen of weinig voortgang wordt geboekt in het onderzoek Wiels. Dit beeld is verre van juist. Het onderzoeksteam heeft een nog beter beeld van de mensen die rechtstreeks betrokken waren bij de moord”, benadrukte officier van Justitie Guillano Schoop. Het parlement nam maandag een motie aan voor meer duidelijkheid in de zaak Wiels, nadat een van de verdachte, Luigi Florentina, vrijdagavond dood werd gevonden in zijn cel.

 
Liquidaties
Het onderzoek naar de moord op Wiels heeft waarschijnlijk ook geleid tot de ontknoping van drie andere liquidaties. Schoop kon in verband met het lopende onderzoek niet toelichten om welke drie liquidaties het gaat.

 
Een Nederlandse patholoog anatoom heeft inmiddels vastgesteld dat Luigi Florentina om het leven is gekomen door verstikking, passend bij verhanging. Volgende week moeten de resultaten van het toxicologisch onderzoek binnen zijn, waarna de patholoog anatoom het definitieve rapport opstelt.

 
Vrouwelijke verdachte
Er zit nog een verdachte vast, Monica B. Op 3 augustus is de vrouw aangehouden wegens betrokkenheid bij de moord. Wat deze betrokkenheid precies is, kan nog niet bekendgemaakt worden. Ook al zijn er geen aanwijzingen voor suïcidaal gedrag bij de vrouw, sinds het weekeinde zijn wel extra voorzorgsmaatregelen getroffen.

 
Door Leoni Leidel-Schenk