Minister Nelson Navarro - foto: Leoni Leidel-Schenk

Minister Nelson Navarro – foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Het parlement heeft vandaag een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor een grondig feitenonderzoek naar de dood van Luigiano F., verdachte in de moordzaak van politicus Helmin Wiels. In de motie staat ook dat degenen die fouten hebben begaan in verband met de detentie en overplaatsing van Luigiano F., verantwoordelijk gesteld moeten worden.

 
Nadat het onderzoek is afgerond moet minister van Justitie Nelson Navarro de resultaten toelichten in het parlement. Alleen de MFK, de partij van oud-premier Gerrit Schotte, stemde tegen omdat ze liever hardere maatregelen zien. Luigiano F., beter bekend als ‘Pretu’ werd vrijdagavond dood in zijn cel gevonden. Pretu werd verdacht van de moord op Raul Martinez, die verdacht werd van de moord op Wiels.

 
Zelfmoord
Korpschef Marlon Wernet is al geschorst. De minister is na de vermeende zelfmoord poolshoogte gaan nemen bij Barber en concludeert dat er “verschillende mogelijkheden aanwezig waren voor zelfmoord”. Pretu zat eerst vast bij de marinekazerne in Suffisant, omdat de Koninklijke Marechaussee van mening was dat detentie onder lokale bewaking een risico was. Pretu werd vorige week op eigen verzoek overgeplaatst.

 
Tijdens de vergadering kwam ook de rol van het Openbaar Ministerie en het Recherche Samenwerkings Team (RST) ter sprake. Het onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de betrokken partijen verantwoordelijk zijn. “Het RST zal alle ondersteuning blijven leveren om het onderzoek rond de moord op de heer Wiels met goed resultaat te voltooien. Professionaliteit, integriteit en volharding zijn daarbij de uitgangspunten. Dat was zo, dat is zo en dat blijft zo”, benadrukt Wim van Vemde, hoofd van het RST.

 
Door Leoni Leidel-Schenk