DJ Chuckie in actie tijdens zijn Dirty Dutch avond op het Electric Festival. Foto: Ariën Rasmijn

DJ Chuckie in actie tijdens zijn Dirty Dutch avond op het Electric Festival. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De eerste editie van Electric Festival, dat het grootste en belangrijkste festival voor elektronische muziek in het Caribisch gebied moet gaan worden, was op verschillende fronten succesvol. Amsterdam Dance Event (ADE) is partner van Electric Festival.

 
Directeur Richard Zijlma zegt veel mogelijkheden te zien in het evenement en in Aruba wat betreft het creëren van een plek voor spelers binnen de industrie.

 
Ariën Rasmijn in gesprek met ADE-directeur Richard Zijlma

 
Succes
Met een uitverkochte Dirty Dutch avond en twee redelijk goed verkochte avonden erna, kan Electric Festival 2013 met recht een succes worden genoemd. Ook wat betreft de techniek, met een kraakhelder geluid en een prachtig podium kan het festival zichzelf op de borst kloppen. Naast headliner DJ Chuckie, die speciaal voor dit optreden oud Guns N’ Roses gitarist Slash liet overvliegen, draaiden onder meer Erick Morillo, Mastiksoul, Connor Cruise, Nicole Moudaber en Nero.

 
Jong en rijk
Naast veel lokaal publiek wemelde het van de jonge Venezolanen die met extra vluchten en charters naar het eiland zijn gekomen. Ook zijn er Colombianen, mensen uit Curaçao en natuurlijk de VS en Canada. Organisator Ryan Narain (tevens broer van DJ Chuckie) laat weten dat zo’n 3000 man speciaal naar Aruba zijn gevlogen voor VIP-plekken. Iemand had zelfs 15.000 euro neergeteld voor tafels. “Het gaat om jonge succesvolle ondernemers, die hier komen vieren. En dat is nou precies wat Aruba nu zoekt”, stelt Narain.

 
Hij geeft bovendien aan dat Dirty Dutch een punt heeft gemaakt om het festival te organiseren met zoveel mogelijk lokale bijdrage. “80 procent van de mensen en bedrijven die meedoen, komt van hier.” Het volgende grote feest op zijn agenda is in New York. Chuckie mag op een jacht de Fashion Week daar afsluiten. “Maar vanavond vieren we feest op Aruba”, aldus Narain.

 
Missers programmering en beveiliging
Echter wat betreft het programmeren van de aangekondigde DJ’s waren er enkele missers waardoor het publiek en zelfs de DJ’s pas laat te horen kregen wanneer ze zouden draaiden. Een lokale platendraaier moest zelfs op het allerlaatste moment vernemen dat zijn set niet meer doorging. Daarnaast waren er enkele incidenten waarbij de beveiliging aan de deur wel erg hardhandig te werk ging op bezoekers. Zelfs een Venezolaanse DJ die op het programma stond moest het daarbij ontgelden.

 
Kinderen onder de zestien
De politie voerde preventieve fouilleeracties uit en trof meerdere malen drugs aan. Ook waren er enkele arrestaties voor vechtpartijen. Medewerkers van het Rode Kruis deden op de eerste avond melding van minderjarige kinderen die al dronken waren voor ze bij de ingang kwamen. De daaropvolgende avonden werd er actief gecheckt op identificatie. Ook was er sprake van mensen die zelf naar de Eerste Hulp van het ziekenhuis gingen nadat ze, zij het door drugs of alcohol, onwel waren geworden.

Door Ariën Rasmijn