Marije Vaders - foto: Dick Drayer

Marije Vaders – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Advocaat Marije Vaders is diep geschokt over de dood van haar cliënt Luigi Lorenzo Florentina. Zij heeft hem woensdag nog bezocht in het cellencomplex van de politiepost van Barber op Curaçao.

 
Daar had haar cliënt gezegd erg tevreden te zijn met zijn overplaatsing en het verloop van zijn zaak. ‘Pretu’, zoals Luigi F. beter bekend was, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag dood aangetroffen in zijn cel. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd door zichzelf op te hangen. Pretu werd verdacht van de moord op Raul Martinez, die verdacht werd van de moord op politicus Helmin Wiels.

 
“We hebben een goed gesprek gehad en zelfs nog over een aantal zaken gelachen. Het nieuws over de dood van mijn cliënt heeft mij derhalve ook bijzonder geraakt”, zegt Vaders. Voor haar cliënt was zijn detentie bij de Marechaussee brigade naast de marinekazerne van Suffisant onverdraagzaam.

 
Overplaatsing
“De rechter-commissaris heeft afgelopen week inderdaad beslist dat mijn cliënt moest worden overgeplaatst omdat de kazerne niet geschikt is voor de detentie van een verdachte voor langere termijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ervoor gekozen om mijn cliënt naar Barber over te plaatsen, wat ook overeenkomstig was met zijn wens”, zegt Vaders.

 
Veiligheid
Vaders stelt dat de veiligheid van haar cliënt geheel onder de verantwoordelijkheid van het OM valt. “Het is het Openbaar Ministerie die ervoor moet zorgen dat een verdachte niet alleen op een adequate manier en plaats wordt gedetineerd en zijn rechten niet worden geschonden, maar ook dat hij geen gevaar loopt en geen gevaar voor zichzelf vormt.”

 
Door Dick Drayer