Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte

Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte

DEN HAAG – “Vertrouwen in de onafhankelijkheid van de Rijksvertegenwoordiger is belangrijk. Uiteindelijk gaat het erom dat het bestuurlijke stelsel goed functioneert.” Dat zegt minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer vandaag.

De minister onderzoekt momenteel het functioneren van Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte vanwege signalen dat Stolte weinig vertrouwen geniet op de BES-eilanden.

Plasterk is naar het vragenuurtje geroepen door D66-Kamerlid Wassila Hachchi. Zij wil weten waarom de minister ondanks meerdere twijfels over het functioneren van Stolte nog geen actie heeft ondernomen. De minister wil daarop geen antwoord geven, omdat de gesprekken met Stolte nog gaande zijn. Hij zegt toe de Tweede Kamer zo snel mogelijk te informeren. Wel geeft hij toe dat de recente berichten aanleiding zijn om opnieuw met Stolte te spreken.

Lot
Het lot van Stolte ligt nu in de handen van Plasterk. De minister geeft aan dat hij zelf verantwoordelijk is voor het nemen van een beslissing over Stolte’s functioneren, omdat deze een bestuurder is en geen ambtenaar en ook ‘geen vertrouwen van een volksvertegenwoordiging nodig heeft’. Plasterk noemt de bestuurlijke situatie op Bonaire ‘complex’ en wil niet te snel een knoop doorhakken vanwege de ‘cultuur op het eiland om tegenstanders te betichten van onjuist handelen’.

Tot nu toe heeft Plasterk nog geen actie ondernemen ondanks eerdere twijfels over Stolte van de gezaghebber van Bonaire, de procureur-generaal en zijn eigen verkenner, Ronald Bandell. Plasterk ontkent overigens dat Bandell eerder dit jaar het advies zou hebben gegeven om Stolte te vervangen zoals krant NRC onthulde: “Hij gaf geen advies, maar stelde me op de hoogte van de situatie die hij aantrof.”

SONA
Over de rol van Stolte als voormalig penningmeester van subsidieverstrekker SONA (Stichting Ontwikkelingsgeld Nederlandse Antillen) wil Plasterk het niet hebben. “Mijn voorganger Donner heeft hierover besloten en hij heeft geen beletsel gezien voor het aanstellen van Stolte als Rijksvertegenwoordiger.”

Door Jamila Baaziz