André Bosman (archieffoto) - foto: Jamila Baaziz

André Bosman (archieffoto) – foto: Jamila Baaziz

PHILIPSBURG – Het parlement in Sint Maarten heeft dinsdag het initiatiefwetsvoorstel van VVD’er André Bosman, dat beoogt de toelating van Nederlandse burgers uit Sint Maarten, Curaçao en Aruba tot Nederland te beperken, in felle bewoordingen afgewezen. Het parlement nam een motie aan die is ingediend door de fractieleider van de Democratische Partij Roy Marlin en is ondertekend door tien parlementsleden.

 
De parlementariërs voerden onder meer het slavernijverleden, de Tweede Wereldoorlog, discriminatie en Martin Luther King Jr. aan om hun argumenten tegen de Bosmanwet kracht bij te zetten. De motie verwijst naar het Statuut voor het Koninkrijk, dat spreekt van een ongedeeld Nederlanderschap en stelt verder dat de Bosmanwet in flagrant conflict is met internationale conventies waar Nederland aan gebonden is.

 
Redelijk
“Er bestaat geen redelijke rechtvaardiging voor het maken van onderscheid tussen Nederlandse burgers uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten enerzijds en Nederlandse burgers in Nederland, niet-Nederlandse Europese burgers en vreemdelingen die niet uit EU-landen afkomstig zijn,” zo staat in de motie. Het parlement dringt er bij de regering op aan alles in het werk te stellen om te voorkomen dat het voorstel kracht van wet krijgt.

 
Door Hilbert Haar