DEN HAAG – Aruba kan aan de hand van het rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) begrotingsregels vastleggen in de Staatsregeling en heeft al aangegeven bereid te zijn een College van Advies in te stellen dat daarop toeziet. Maar Aruba is zelf verantwoordelijk voor de overheidsfinanciën.

Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties in antwoord op vragen hierover van VVD-Kamerlid André Bosman. De financiële status van Aruba is volgens Plasterk af te lezen aan de bereidwilligheid van de kapitaalmarkt om een lening aan het land te verstrekken.

Bosman stelde vragen over de hoogte van het begrotingstekort van Aruba. In zijn antwoorden haalt Plasterk de cijfers uit het IMF-rapport aan als hij zegt dat Aruba in 2013 naar verwachting een overheidsschuld heeft van 72,3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het begrotingstekort van Aruba zal ongeveer 8,5 procent zijn.

Door Jamila Baaziz