Tijdens de gezondheidsmaand op Bonaire is er speciale aandacht voor obesitas

Tijdens de gezondheidsmaand op Bonaire is er speciale aandacht voor obesitas

KRALENDIJK – Een groot deel van de Bonairiaanse bevolking kampt met ernstig overgewicht. Uit een onderzoek gehouden in het jaar 2000, blijkt dat 50 procent obesitas heeft.

 
Recentere cijfers zijn er niet. Het Openbaar Lichaam Bonaire en de Rijksdienst Caribisch Nederland lanceren een project om op integrale wijze obesitas aan te pakken. September is uitgeroepen tot de gezondheidsmaand, met bijzondere aandacht voor het thema obesitas.

 
Een reportage van Belkis Osepa

 
Een recent onderzoek op Curaçao wijst uit dat twee op de drie volwassenen te zwaar is. Ook op Bonaire is de situatie ernstig, stelt Sharine Loozen-Janga, beleidsadviseur van de Afdeling Publieke Gezondheidszorg. “De studie in 2000 was gehouden onder de leeftijdsgroep van achttien jaar en ouder. Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam in 2009 onder de leeftijdsgroep vier tot zestien jaar, blijkt dat ongeveer 29 procent aan overgewicht lijdt waarvan bijna 13 procent obesitas heeft.”

 
Priklimonade
Tijdens een rit in Kralendijk is het ook duidelijk te zien. Mannen, vrouwen en jongeren die te zwaar zijn. Een jonge vrouw van twintig jaar zit met haar dochtertje op een laag muurtje achter Top Supermarkt. Ze heeft overgewicht. “Ik weeg boven de honderd kilo.” Haar situatie is ernstig, maar toch is ze zich daar niet helemaal bewust van. “Ik eet wel gezond. Het komt omdat ik veel limonade met prik drink, dat is niet goed. Maar ik sport door te lopen en te tennissen.”

 
Een dertigjarige vrouw heeft zich al een tijd niet gewogen, maar bij de laatste keer woog ze 122 kilo. Ze probeert gezond te eten, alleen lukt dat niet altijd. “Ik eet voor zover het mogelijk is gezond. Op Bonaire is de mogelijkheid om gezond te eten erg beperkt.” Vers fruit en groente koopt ze amper. “Aan het begin van de maand eet ik fruit, als het salaris binnen is. De rest van de maand is het zonder fruit.”

 
Wijkactiviteiten
Ondanks de moeilijke financieel-economische situatie op het eiland, is het van belang dat Bonairianen gezond eten en leven. Tijdens de gezondheidsmaand vinden er verschillende activiteiten plaats in de wijken om het volk bewuster te maken van het belang van gezond leven. Er wordt onder andere aandacht besteed aan de leefstijl, verkeerde voedingsgewoonten, gezonde etenswaren en het koken.

 
Loozen – Janga: “Een heleboel mensen zijn zich niet bewust van hoe ze eten. Ze maken verkeerde keuzes van voeding. Ze nemen een grotere portie en hebben geen gestructureerd eetpatroon. Gecombineerd met een tekort aan beweging, loop je al snel in het traject van overgewicht.” De Afdeling Publieke Gezondheidszorg wil dat de gezondheidsmaand de start is van een preventieve aanpak om het volk bewuster te maken van hun gedragspatroon ten aanzien van het eten te veranderen.

 
Door Belkis Osepa