DEN HAAG/KRALENDIJK – Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een advies om Wilbert Stolte Rijksvertegenwoordiger op de BES-eilanden te vervangen naast zich neergelegd.

minister Ronald Plasterk, foto: Jamila Baaziz

minister Ronald Plasterk, foto: Jamila Baaziz

Dat meldt de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Plasterk kreeg het advies in januari van oud-burgemeester van Dordrecht Ronald Bandell. Hij heeft als verkenner in opdracht van Plasterk naar een oplossing gezocht voor de bestuurlijke crisis op Bonaire.

Momenteel is Stolte in Nederland voor overleg met Plasterk, nadat hij deze week werd ontboden om nader uitleg te geven over de bestuurlijke ontwikkelingen. De bestuurlijke crisis op Bonaire ontstond na de aanstelling van Stolte in mei 2011, aldus NRC-Handelsblad.

Hij krijgt behalve van de regerende partij UPB, een zusterpartij van het CDA, nog maar weinig steun van andere partijen. Hij ligt overhoop met een deel van de eilandsraad, de gezaghebber, uitgezonden Nederlandse ambtenaren en justitie.

NRC Handelsblad meldt dat Stolte nauwe banden zou hebben met UPB-politici die verdacht worden van corruptie. Voor zijn benoeming tot Rijksvertegenwoordiger, was Stolte adviseur van de UPB-politici die nu verdacht worden van corruptie, valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Ook heeft Stolte geprobeerd te bemoeien met strafrechtelijke onderzoeken tegen UPB-bestuurders. De krant meldt dat hij in één geval procureur-generaal Dick Piar heeft gevraagd een zaak tegen UPB-gedeputeerde te laten vallen. In een ander geval eiste hij van gezaghebber Lydia Emerencia vertrouwelijke stukken uit een strafzaak tegen UPB-gedeputeerde James Kroon. Piar en Emerencia maakten van de handelwijze van Stolte melding bij de ministers Plasterk en Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD).

Door Belkis Osepa