Carry Knoops-Hamburger - foto: Knoops Advocaten

Carry Knoops-Hamburger – foto: Knoops Advocaten

AMSTERDAM – “De commotie die is ontstaan over de verdediging van Ramonsito Booi en Burney El Hage berust op een misvatting over de rol van een strafrechtadvocaat in de rechtsstaat.” Dat zegt advocaat Carry Knoops-Hamburger van Knoops’advocaten.

 
Het kantoor gaat op 25 november de twee Zambezi-verdachten verdedigen. Sinds bekend werd dat Knoops’ advocaten – het kantoor van het echtpaar Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger – de verdediging gaat voeren, is er teleurstelling en kritiek te horen vanuit de Bonairiaanse gemeenschap. Bij een aantal mensen heerst onbegrip. Knoops en zijn collega’s hebben veel waardering gekregen tijdens de behandeling van de gerechtelijke dwaling in de Spelonk-zaak. Bij de nieuwe verdediging gaat het om een corruptiezaak.

 
Discrimineren
Knoops-Hamburger geeft aan het onbegrip best te kunnen voorstellen: “De positie van een advocaat wordt vaak beschouwd als een verlengstuk van de verdachte. Dit is absoluut niet het geval.” De strafpleiter geeft aan op voorhand niet te kunnen ‘discrimineren’ op grond van vermeende (on)schuld van de Zambezi-verdachten of wat de gemeenschap van de verdachten denkt. “Dan zouden we op de stoel vaan de aanklager gaan zitten. Dit zou onethisch zijn vanuit onze beroepsopvatting.”

 
Knoops-Hamburger benadrukt dat iedere verdachte ongeacht de verdenking recht heeft op juridische bijstand. Het kantoor Knoops’ advocaten staat verdachten bij niet alleen in het kader van gerechtelijke dwalingen, maar ook op gebied van andere soorten strafrechtzaken, legt de strafpleiter uit. Ook werkt het kantoor voor meerdere internationale straftribunalen, waar mensen terechtstaan voor oorlogsmisdrijven.

 
Procesbewakers
Volgens Knoops-Hamburger treedt het kantoor op als ‘procesbewakers’ om ervoor te zorgen dat alle relevante feiten op tafel komen en het proces eerlijk wordt gevoerd. “Dat is onze taak. De rechtsgang bewaken en te zorgen voor gelijkheid in de rechtszaak, ongeacht de aard en afkomst van een verdachte.”

 
Door Belkis Osepa