HILVERSUM – Van 270 miljoen euro subsidiegeld dat in het Caribische deel van het Koninkrijk is uitgekeerd via stichting Sona (Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen) is niet goed vast te stellen of het volgens de regels is besteed.

Dit komt door een rammelende boekhouding. Bovendien is met een deel van de subsidies gefraudeerd. Dat meldt de Nederlandse krant AD. De Auditdienst Rijk heeft dit geconstateerd.

De krant zet vraagtekens bij de rol die Wilbert Stolte, de huidige Rijksvertegenwoordiger voor Caribisch Nederland, bij deze subsidieverstrekking had. Hij was tussen 2008 en 2011 penningmeester van Sona. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties is op de hoogte van de gang van zaken, maar ziet ‘geen aanleiding om de positie van het voormalige Sona-bestuur of individuele bestuurders ter discussie te stellen’, aldus het AD.

Twee mensen zijn veroordeeld voor fraude met zo’n 170.000 euro van stichting Sona en het OM op Sint Maarten verdenkt een ander duo van fraude, witwassen en verduistering van een Sona-subsidie van een miljoen. Sinds de oprichting  in 2004 heeft Sona minstens 450 miljoen euro ontvangen.

Door Jamila Baaziz