Foto: Belkis Osepa

Foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De zogenoemde Zambezi-zaak die op 25 november aanvangt, zal met grote belangstelling worden gevolgd. De verdachten kregen vorige week donderdag een dagvaarding en moeten vanaf 25 november voor de rechter verschijnen.

De rechtszaak neemt een aantal dagen in beslag. Het Openbaar Ministerie BES (OM BES) heeft nog niet officieel bekend gemaakt hoeveel verdachten een dagvaarding hebben gekregen. Sinds de overhandiging van de dagvaarding heeft het OM BES niet van zich laten horen.

 
Onderzoek
Het OM BES heeft na ruim vier jaar voorbereiding de zaak afgerond om vervolgens aan de rechter voor te leggen. De corruptiezaak is naar aanleiding van het omvangrijke onderzoek naar het Zambezi-dossier dat gaat over vermeende corruptie van oud-politicus van de UPB, Ramonsito Booi, en huidige UPB-gedeputeerde Burney El Hage. Samen met de Rijksrecherche heeft het OM onderzoek verricht naar fraude, steekpenningen en witwaspraktijken. Een sepot van de zaak in eerste aanleg is door de Stichting Bon Gobernashon (Goed Bestuur) aangevochten, daarna werd de zaak hervat.

 
Voorzitter Nòchi Willem van de Stichting Bon Gobernashon zei een aantal maanden geleden dat het feit dat het OM de zaak voor de rechter brengt, betekent dat het OM ‘stevig in zijn schoenen staat’. “Want het moet niet zo zijn dt de verdachten vrijspraak krijgen door gebrek aan bewijs”, aldus Willem.

 
Door Belkis Osepa