Premier Mike Eman en minister Mike de Meza tijdens hun persconferentie over het Fitch-rapport. Overigens legden beiden de nadruk op het feit dat de BBB-rating behouden is - foto: Ariën Rasmijn

Premier Mike Eman en minister Mike de Meza tijdens hun persconferentie over het Fitch-rapport. Overigens legden beiden de nadruk op het feit dat de BBB-rating behouden is – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Kredietbeoordeler Fitch Ratings stelt de ‘financial outlook’ voor Aruba bij van stabiel naar negatief. Het eiland behoudt echter wel haar huidige rating van BBB.

 
Gisteren maakte de kredietbeoordeler haar rating en outlook voor Aruba bekend. Het rapport van Fitch stelt dat de aanpassing van de outlook een weerspiegeling is van een economische groei op Aruba die alsmaar tekortschiet, de onevenwichtige begroting, de groeiende staatsschuld en de toenemende economische kwetsbaarheid na de sluiting van olieraffinaderij Valero.

 
Ariën Rasmijn in gesprek met minister Mike de Meza van Financiën

 
Haalbaarheid
Fitch twijfelt in haar rapport bovendien aan de haalbaarheid van de plannen van de regering om een budgetevenwicht te bereiken in 2016. De kredietbeoordeler verwacht dat de staatsschuld verder blijft groeien dan 55 procent, indien de regering geen maatregelen neemt om de begroting aan te pakken. Aruba behoudt haar BBB-rating vanwege haar goede staat van dienst als het gaat om afbetalen en stabiele variabelen zoals een hoge per capita inkomen, sterke rechtsstaat, politieke en sociale stabiliteit.

 
Door Ariën Rasmijn