8 procent van de volwassen eet vier keer in de week of vaker fastfood

8 procent van de volwassen eet vier keer in de week of vaker fastfood

Twee op de drie volwassenen op Curaçao is te zwaar. De prevalentie van obesitas op Curaçao is met 28,3 procent na de Verenigde Staten het hoogst, zo luiden de resultaten van de Nationale Gezondheidsenquête 2013 (NGE).

 
“We hebben Curaçao vergeleken met twintig landen in het westers epidemiologisch profiel”, legt NGE-projectleidster Soraya Verstraeten uit. “Binnen dat profiel komt Curaçao vrij hoog uit.” Uit het onderzoek blijkt dat mannen relatief gezien vaker overgewicht hebben, terwijl vrouwen vaker obesitas hebben. In 2007 startte de GGD nog een Obesitas Preventie Project, maar een aantal jaren en nieuwe fastfoodrestaurants verder, is de vraag of de beleidsmakers het daaruit voortvloeiende rapport hebben opgepakt.

 
Joyce O’Neal van de Epidemiologie afdeling van de GGD beaamt dat de overheid ‘niet veel’ heeft gedaan met rapport. “Ik zie wel dat er best veel is gedaan door particulieren, de bewustwording is de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan. Het gaat namelijk niet meer alleen om een slanke lijn; men is zich meer bewust wat voor risico’s dik zijn met zich meebrengt.”

 
Budget
“Voor de aanpak van overgewicht dient de lokale overheid een specifiek obesitas preventie budget beschikbaar te stellen. Als doelstelling voor de periode 2008 tot en met 2013 kan worden gekozen dat het percentage volwassenen met overgewicht niet mag stijgen.” Dat was een van de aanbevelingen uit het GGD-rapport uit 2007. Maar op dit moment zijn er geen lopende projecten tegen obesitas bij de GGD en staan er ook geen op de rits. De Bus di Salu, die ooit de wijken inging om informatie over voeding te geven, rijdt niet meer.

 
Fastfood
Het laatste nationale onderzoek naar de volksgezondheid is alweer twintig jaar geleden. In die tijd is het percentage van mensen met obesitas van 27,4 naar 32 procent gestegen. Het aantal mensen met diabetes is met 3,7 procent gestegen. Dit kan in verband gebracht worden met de populariteit van fastfood op Curaçao: 8 procent van de volwassen eet vier keer in de week of vaker fastfood.

 
Bij het afgeven van een restaurantvergunning wordt niet gekeken of het eten fastfood of gezond is. In tussentijd is de Burger King aan de Schottegatweg nieuw leven in geblazen, Saliña is een McDonalds rijker en is de Burger King aan de Caracasbaai bijna klaar om de deuren te openen. De overheid heeft wel een poging gedaan om het eten van fastfood te ontmoedigen, door onlangs bij de OB-differentiatie de omzetbelasting van fastfood op 9 procent te zetten.

 
Tijd
O’Neal is niet geschokt door de cijfers. “Het was goed geweest als er meer aan preventie was gedaan. Maar het feit dat de overheid meer had kunnen doen, betekent niet dat het obesitaspercentage zou zijn verlaagd. Het duurt jaren voordat je resultaten ziet bij de aanpak van het obesitasprobleem, dat zie je ook in ander landen. Voor gezondheidszorg moet je tijd nemen.”

 
De bal ligt weer bij de beleidsmakers, waarvoor het rapport is opgesteld. Verstraeten is positief gestemd dat het volgende onderzoek niet weer twintig jaar op zich laat wachten. “Het is absoluut de bedoeling dat er over vier jaar een NGE wordt gehouden. We hopen uiteraard dat een aantal cijfers dan gedaald zijn.”

 
Door Leoni Leidel-Schenk