De ingang van het Aruba Entertainment Center staat in ieder geval al klaar voor het partijcongres van aanstaande zaterdag. Foto: Ariën Rasmijn

De ingang van het Aruba Entertainment Center staat in ieder geval al klaar voor het partijcongres van aanstaande zaterdag. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De Kamer van Koophandel (KVK) en werkgeversorganisatie Atia hebben de leiders van de drie grote partijen eindelijk zover gekregen om tegen elkaar te debatteren over economische thema’s. Vanavond, iets langer dan een maand voor de verkiezingen, gaan ze vlammen in de Westin Ballroom en live op tv.

 
Vorig jaar werd al zo’n bijeenkomst georganiseerd door de KVK, maar toen mocht het nog geen debat heten. De partijleiders van AVP, MEP en PDR mochten elkaar niet beantwoorden (premier Eman had lak aan die regel, daar niet van). Ondanks verzoeken van burgers en diverse politieke partijen om alle zes deelnemende partijen in het debat te betrekken, houdt de organisatie het definitief op dezelfde drie. Toch wordt er echt uitgekeken naar deze ‘showdown’, zeker nu het IMF-rapport het campagneseizoen eindelijk een thema heeft gegeven.

 
Ongebruikelijke druk
Ik ga naar de Westin om toch vooral te kijken naar hoe de partijleiders zich, onder deze voor hen toch wel ongebruikelijke druk, zullen gedragen. Dat was ook wel de lol van de vorige keer. Zal Evelyn Wever-Croes haar zenuwen dit keer beter de baas zijn? Weet Andin Bikker alsnog iets van warmte uit te stralen? Zal Mike Eman zichzelf in bedwang houden en niet zoals de vorige keer ondernemers in de zaal nog net niet voor uitvreters uitmaken? Zullen de drie partijleiders überhaupt wel in staat zijn om de complexe onderwerpen (de economie, de staatsschuld, het ziekenfonds) voldoende hapklaar en boeiend te houden voor de kijkers thuis?

 
Potentiële schandalen
Eindelijk hebben we dus misschien weer een stukje drama en onvoorspelbaarheid om te compenseren voor de weinig creatieve ether- en horizonvervuiling. Want tot nu toe hebben de partijen de boel aardig bij elkaar weten te houden. De grote partijen en vooral AVP zijn geoliede PR-machines geworden, die potentiële schandalen en aantijgingen snel de kop indrukken. Een week geleden nog kwam via de aan MEP geaffilieerde media het verhaal naar boven dat AVP-Statenlid Melvin Tromp coke zou snuiven. Het verhaal stierf een wisse dood. Dat was vroeger wel anders.

 
Hetzelfde gebeurde met het verhaal dat MEP-kandidaten Carl Giel en Stephanie Croes (later zou het om de uit de lijst gestapte Billy-Ann Rosel gaan) een buitenechtelijke relatie met elkaar zouden hebben. Een excuusbrief van Diario-uitgever Jossy Mansur moest er aan te pas komen, maar ook dat schandaaltje is uit het oog. En over Lainda heeft niemand het meer. Zo gaat dat op Aruba. Anthony Weiner zou hier het paradijs hebben gevonden.

 
‘Numbercrunchers’
Hier werkt de machine ongehinderd op volle toeren. De vrije pers is te zwak en laag opgeleid en kan niet op tegen adviseurs uit Boston en Nederland. Zelfs mensen uit het campagneteam van Henrique Capriles Radonski lopen nu rond op het eiland. Ik maakte kennis met jonge Venezolaanse ‘numbercrunchers’ in het partijhuis van Juan David Yrausquin, maar hoorde ook uit eerste hand van een campagneadviseur van het team Capriles die het team van MEP kandidaten coacht op hun toespraken. Huurlingen van buitenaf zijn niets nieuws. In 2009 nog was niemand minder dan Gerrit Schotte de campagnemanager van MEP.

 
Op de juiste plekken en momenten in het groene kamp blijf ik een gast tegenkomen uit de VS. Kort, blond, brilletje. De jonge nerd kan niet ouder zijn dan vroeg in de twintig, hij lijkt in ieder geval amper zestien jaar oud. Altijd in dezelfde outfit van kaki’s en een grijs overhemd en altijd – typisch Amerikaans – in een hogere versnelling dan de rest. Ondanks de hitte en ondanks de doorleefde en vermoeide blik in zijn ogen. Wie is deze jongen? Een of andere onvolgroeide whizzkid uit Harvard? Ik heb het gevraagd, maar kreeg geen antwoord.

 
Partijcongres AVP
Het gaat ook hier op Aruba dus om regie. En beide grote partijen hebben het steeds beter in de vingers, al dan niet met ingehuurde hulp. In tegenstelling tot het debat van vanavond, hoeft premier Eman zich in ieder geval geen zorgen te maken voor aanstaande zaterdag. Dan heeft hij namelijk weer de volledige regie in handen, want AVP houdt dan haar partijcongres. Daarin worden de kandidaten nog een keer voorgesteld, geven ze toespraken en wordt het partijprogramma van de regeringspartij eindelijk officieel gepresenteerd en door de leden goedgekeurd.

 
Vorige week werd er nog warmgedraaid met de officiële lancering van de campagne van de premier. Dat gebeurde in de zaal waar in 2009 het partijcongres werd gehouden. Dit jaar wordt dat opgeschaald naar het grotere Aruba Entertainment Center. Al sinds maandag zijn partijmedewerkers bezig met het klaarmaken van het podium en de tribunes. “We verwachten zo’n 32.000 man. Dat is de hoeveelheid mensen die zich dit jaar hebben aangemeld als lid van de partij. In 2009 waren dat nog zo’n 26.000”, zegt een medewerker. Uitgaande van die cijfers lijkt een monsterzege onvermijdelijk voor AVP.

 
Door Ariën Rasmijn