PHILIPSBURG – De vorige eigenaren van de Amerikaanse Universiteit van de Cariben (AUC) hebben een overeenkomst gesloten met de belastingdienst over de stakingswinst, toen het instituut in 2011 voor 235 miljoen dollar werd verkocht aan Devry Inc. Volgens het normale tarief van 25 procent had de staat 50 miljoen dollar moeten ontvangen, maar een belastinginspecteur sloot een deal waarbij slechts 3.6 procent werd afgedragen.
 

Het land is hierdoor 42.8 miljoen dollar aan belastinginkomsten misgelopen. Vorige week verklaarde de voormalige minister van Financiën Roland Tuitt dat het om 81 miljoen dollar ging, waarvan de belastingdienst slechts 23.5 miljoen dollar had geïnd. Tuitt zei dat de afdracht 34.5 procent van de koopprijs had moeten zijn maar dat genoegen werd genomen met slechts 10 procent.


 
Geldige overeenkomst
De vorige eigenaar, de American Associated Group (AAG), stelde dinsdag in een persbericht dat het een geldige overeenkomst met de belastingdienst heeft gesloten over de afdracht. De lezing van AAG is door twee onafhankelijke bronnen bevestigd.

 
De overheid neemt echter achteraf geen genoegen met de deal en heeft AAG voor de rechter gesleept. Het ministerie van Financiën onderzoekt nu hoe het kon gebeuren dat een belastinginspecteur kennelijk zonder enig overleg een overeenkomst van een dergelijke omvang heeft kunnen sluiten.

 
Door Hilbert Haar