Een verroeste betonmolen is het enige gereedschap dat is achtergebleven op het terrein van Aquarius - foto: Today / Hilbert Haar

Een verroeste betonmolen is het enige gereedschap dat is achtergebleven op het terrein van Aquarius – foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Aquarius Ltd. en Sabra NV zijn dinsdag door de rechtbank in Philipsburg failliet verklaard. De twee bedrijven zijn de hoofdrolspelers in het Aquarius-project.

 
Dit had een luxe resort moeten worden met 280 villa’s aan zee. Koopprijzen in dollars varieerden van acht tot negen ton; toen de verkoop tegenviel zakten de vraagprijzen met 150.000 dollar. Zeven kopers, die tezamen meer dan 3.3 miljoen dollar in aanbetalingen deden, sleepten de bedrijven voor de faillissementsrechter. Andere kopers betaalden gezamenlijk nog eens meer dan 7 miljoen dollar.


 
Aquarius had de villa’s in november 2008 moeten leveren. Toen dit niet gebeurde en er geen uitzicht bleek op een oplossing, startten verschillende kopers juridische procedures. De advocaat van de kopers, Michiel Noordhoek, beschuldigt Sabra ervan vermogensbestanddelen uit het bedrijf te hebben ondergebracht in verschillende entiteiten in Anguilla.

 
Curator
Norbert Hijmans is aangesteld als de curator in het faillissement. Hij moet uitzoeken wat de directeuren Johnny Erato Sr. en zijn zoon Marco met het geld van de kopers hebben gedaan. De grond waarop het onafgebouwde project staat is inmiddels tijdens een veiling verkocht. De opbrengst was echter onvoldoende om de openstaande schulden aan de hypotheekverstrekker en andere schuldeisers te voldoen.

 
Door Hilbert Haar