Hoofdofficier David van Delft

Hoofdofficier David van Delft – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De criminaliteit op Bonaire blijft stijgen: tot half augustus staat de teller van het aantal overvallen op 31. David van Delft, hoofdofficier van Justitie van het Openbaar Ministerie (OM) BES spreekt van een zeer verontrustende situatie, die een enorme druk legt op de opsporingscapaciteit van het politiekorps en het OM.

Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) stuurt dagelijks een persbericht van voorvallen waarbij de politie heeft moeten optreden. Zo ook van twee woninginbraken op klaarlichte dag afgelopen maandag. Verder wordt in het persbericht ook een melding gemaakt van een diefstal bij een duikplaats, waarbij allerlei spullen uit een auto zijn ontvreemd.

Belkis Osepa in gesprek met David van Delft

Criminaliteitstoerisme
Dat zijn de woninginbraken en diefstallen op één dag, maar ook de overvallen gaan door. Van Delft: “Op één dag kunnen er zelfs drie plaatsvinden. Ook is er een vorm van criminaliteitstoerisme vanuit Curaçao. De jongens komen een weekje Bonaire ‘doen’, plegen de atrako’s en gaan weer weg. Zij nemen de Bonairiaanse jongens op sleeptouw. Heel triest.”

 
In april was er op Bonaire een hoogtepunt van het aantal atrako’s, waarna er een speciaal Atrako-team in het leven is geroepen. “We hebben behoorlijk wat zaken opgelost, maar lang niet alles. Er moet behoorlijk veel tijd en energie in gestoken worden. Er rest ons nog heel veel werk”, aldus van Delft.

 
Door Belkis Osepa