PHILIPSBURG – St. Maarten heeft zichzelf voor 100 miljoen gulden tekort gedaan bij de afwikkeling van de verkoop van de Amerikaanse Universiteit van de Cariben in Cupecoy aan Devry Inc. in 2011. Volgens voormalig minister van Financiën Roland Tuitt zou St. Maarten 34,5 procent van de verkoopprijs krijgen, maar de overheid nam om onduidelijke redenen genoegen met 10 procent.

 
“De regering heeft 100 miljoen gulden laten liggen bij een belastingbetaler,” zei Tuitt op een persconferentie die hij op donderdag belegde in een vergaderzaaltje van het drugs rehabilitatie centrum Turning Point.


Investering

Toen Devry Inc. de universiteit in 2011 kocht voor $235 miljoen, beloofde de nieuwe eigenaar $20 miljoen te gaan investeren in uitbreiding. Het lijkt er nu op dat deze uitbreiding wordt gefinancierd met geld dat Devry niet aan de overheid hoefde af te dragen.

 
Het is overigens de vraag of Tuitt met zijn stelling een juiste voorstelling van zaken heeft gegeven.
Volgens ingewijden dient een bedrijf dat ermee ophoudt belasting over stakingswinst te betalen. Het tarief in St. Maarten is 25 procent. De stakingswinst van de universiteit was $200 miljoen en daarvan had $50 miljoen naar de overheid moeten vloeien.

In plaats daarvan ontving de overheid volgens deze ingewijden slechts $7.2 miljoen. Dat was het resultaat van een afspraak met de universiteit die had gedreigd dat ze haar winst ook elders zou kunnen nemen. In dat geval had St. Maarten helemaal niets ontvangen.

Door Hilbert Haar