Politiebureau Otrobanda aan het Molenplein

Politiebureau Otrobanda aan het Molenplein

WILLEMSTAD – De rechter op Curaçao heeft drie politieagenten woensdag veroordeeld voor het mishandelen van een verdachte in 2011. De veroordeling is opmerkelijk.

 
De rechter achtte de mishandeling bewezen op grond van een getuigenverklaring van een andere arrestant op het politiebureau en het GPS-tracking systeem van de dienstauto die de drie gebruikten.

 
De drie agenten, twee mannen en een vrouw, hebben een gevangenisstraf van veertien maanden gekregen. Ook zijn de drie uit hun ambt gezet en mogen de komende vijf jaar niet meer als opsporingsambtenaar aan het werk zijn. De verdachte man krijgt een schadevergoeding van elke agent van ruim 6000 gulden.

 
Maatregelen
Door slordigheden bij de politie konden de drie agenten tot aan de eerste zittingsdag op 26 februari van dit jaar gewoon door blijven werken. Een dag daarvoor nam de politieleiding pas disciplinaire maatregelen en werden de drie agenten op non-actief gesteld.

 
Koredor
De veroordeelde agenten hadden op 5 september 2011 een man aangehouden bij zijn huis in Jan Doret. Daar waren lelijke woorden gevallen. Onderweg besloten de drie agenten om even om te rijden en bij Koredor op een afgelegen plek te stoppen. Daar sloegen ze hun arrestant in elkaar. Onderweg en later op het politiebureau werd de man nogmaals verschillende malen geslagen.

 
GPS
De agenten hadden in hun verklaringen en tijdens de eerste zitting ontkent langs Koredor te zijn gereden en gestopt. Een technicus van het GPS-systeem bevestigde echter dat de politieauto wel degelijk een afwijkende route had genomen en anderhalve minuut op Koredor stond. De agenten bekenden toen dat ze samen hadden afgesproken om Koredor niet te noemen. De getuige-arrestant op het politiebureau van Otrobanda bevestigde de mishandeling van de man ook. Dat gebeurde in dezelfde kamer als waar hij werd vastgehouden.

 
De rechter oordeelde dat niet alleen de mishandeling, maar vooral de leugens daarna om de feiten te maskeren, het politiekorps in diskrediet heeft gebracht. Mede daarom zijn de drie agenten uit hun ambt gezet.

 
Door Dick Drayer