Adelka Spanner (foto: The Daily Herald/Althea Merkman)

Adelka Spanner (foto: The Daily Herald/Althea Merkman)

ORANJESTAD – Adelka Spanner is de nieuwe leider van de Democratische Partij (DP) van St. Eustatius. Het eilandraadslid werd zaterdagavond door het partijcongres verkozen.

Spanner was de enige kandidaat voor de positie van partijleider, die vorige maand vacant werd nadat dissident Reuben Merkman uit de DP werd gezet.


Merkman kwam in opstand tegen het naar zijn eigen zeggen ‘eigengereide en dictatoriale’ optreden van DP-gedeputeerde Koos Sneek. Hij diende een motie van wantrouwen tegen Sneek in, die door een meerderheid in de eilandsraad werd gesteund. Sneek werd vervolgens gedwongen af te treden, waarna de DP Merkman’s partijlidmaatschap royeerde.

Verkiezingen
De DP neemt nu nog slechts een van de vijf zetels in de eilandsraad in en is veroordeeld tot het voeren van oppositie tegen het nieuwe eilandsbestuur, dat bestaat uit gedeputeerden Reginald Zaandam (UPC) en Carlyle Tearr (SLAM). Met een nieuwe leider en een nieuw partijbestuur, met daarin ook oud-gedeputeerde Sneek, richt de DP het vizier nu alvast op de eilandsraadsverkiezingen, die in maart 2015 worden gehouden.

Door John van Kerkhof