KRALENDIJK – Illegale straatraces en ‘feveren’ door auto’s, quads, motoren en scooters worden strenger aangepakt. De Driehoek Bonaire (de gezaghebber, de hoofdofficier van justitie en de korpschef) waarschuwen Bonairianen om niet deel te nemen aan deze illegale evenementen.

 
De Driehoek stelt dat door de illegale straatraces en feveren de openbare orde en straatveiligheid in het geding is. In het afgelopen weekend moest de politie en marechaussee gericht optreden tegen een groep mensen die hen belaagden na het opbreken van een illegaal race evenement. In het weekend was het weer flink raak tussen de politie, deelnemers en omstanders tijdens verboden straatraces.

 
Woedende menigte
Afgelopen zaterdagavond werd de politie in het nauw gedreven door een groep van meer dan driehonderd personen die actief deelnamen aan straatraces en ‘het feveren’ op de Kaya Ir. Statius van Eps. Patrouilles die een aantal auto’s, motoren en scooters in beslag hadden genomen, werden gevolgd door een woedende menigte die in veertig auto’s de politie achtervolgde. Bij het politiebureau in Playa brak de menigte door een afzetlint.

 
Pepperspray
Vervolgens werden de agenten door een groep van ongeveer honderdvijftig personen met stenen en flessen bekogeld. De politie die inmiddels steun kreeg van de marechaussee, verdedigde zich door gebruik te maken van pepperspray. Ook werden er meerdere waarschuwingsschoten gelost om de omstanders op afstand te houden. Niemand raakte gewond. Wel zijn er personen die naar de eerste hulp zijn gegaan, omdat zij pepperspray in het gezicht hadden gekregen.

 
Aanhoudingen
De politie heeft zes aanhoudingen verricht. Deze actie duurde van 18.00 tot 03.00 uur in de nacht tot de rust was teruggekeerd.  De Driehoek maakt zich ernstige zorgen over de verkeersveiligheid, overlast en orde handhaving in verband met de verboden straatraces en feveren. De Driehoek heeft voor maandag 12 augustus een persconferentie belegd in verband met de acties van de afgelopen dagen rond de straatraces en het feveren. Gezaghebber Lydia Emerencia, Hoofdofficier David Van Delft en Korpschef Hildegard Buitink zullen hierbij aanwezig zijn.

 
Door Belkis Osepa