Namens de Arubaanse regering ondertekenden premier Mike Eman en minister van Energie Mike de Meza het samenwerkingsakkoord. Rechts zit jan Dirk Bokhoven. Foto: Ariën Rasmijn

Namens de Arubaanse regering ondertekenden premier Mike Eman en minister van Energie Mike de Meza het samenwerkingsakkoord. Rechts zit Jan Dirk Bokhoven. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Het Nederlandse gasopsporingsbedrijf EBN helpt Compania Arubano di Petroleo (CAP) met advies en expertise bij de zoektocht naar gas in Arubaanse wateren. Gisteren werd een samenwerkingsovereenkomst hiervoor ondertekend door beide partijen samen met de Arubaanse regering.

 
EBN – dat 100 procent in handen is van de Nederlandse staat – gaat CAP in eerste instantie adviseren op technisch gebied. Jan Dirk Bokhoven, directievoorzitter van EBN zegt dat zijn bedrijf mee gaat kijken naar zowel de resultaten van de tweedimensionale metingen die de Spaanse energiegigant Repsol in de afgelopen maanden heeft uitgevoerd. Daarna eventueel ook naar de driedimensionale metingen.

 
Luister naar Ariën Rasmijn in gesprek met Bokhoven en CAP-directeur Armando Curet

 
Mocht er daadwerkelijk gas worden gevonden in de zeebodem rond Aruba dan staat EBN CAP bij op bedrijfseconomisch vlak en bestaat er zelfs de mogelijkheid op een volwaardige zakelijke betrekking. CAP-directeur Armando Curet zegt dat de data van de tweedimensionale metingen van goede kwaliteit zijn en dat de analyse ervan voor eind van het jaar gereed is.

 
Economische Zaken
Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft EBN ingeschakeld om CAP bij te staan, bevestigen zowel Bokhoven als Curet. Bokhoven staat er echter op dat EBN haar advies zelf geeft en niet op aansporen van haar grootste aandeelhouder. Premier Mike Eman (AVP) verklaart desgevraagd dat er gekozen is voor samenwerking met EBN vanwege de banden binnen het Koninkrijk. Dit betekent echter niet dat Nederland belang zou hebben bij gaswinning in Arubaanse wateren, laat staan dat er afspraken met Nederland zijn gemaakt over eventuele gaslevering. “Als zij de marktprijs willen betalen dan worden zij een koper net als ieder ander”, aldus Eman.

 
Door Ariën Rasmijn