De omstreden foto

De omstreden foto

WILLEMSTAD – “Als er puin wordt gedumpt om bijvoorbeeld een gat te dichten, mag dit”, vertelt plaatsvervangend directeur van Servisio pa Kòntròl i Siguridat (SKS) José Anteshijm. “Iemand krijgt dan ontheffing van de grondeigenaar en dat is toegestaan.”


Gisteren ontstond veel commotie over een foto die gemaakt was in Sint Joris. Op de foto was een auto te zien met het logo van Forensys (Curaçao Road Services, CRS) waaruit een grote hoeveelheid afval werd gedumpt op het terrein. Aangezien bij Sint Joris vaker illegaal afval wordt gedumpt, werd er meteen schande van gesproken. De foto circuleerde in de media en de eigenaar van zowel CRS als restaurant L’Aldea, Robbie Rodriques, werd op de korrel genomen.


Rodriques zelf reageerde al snel op de foto en stelde dat het afval niet in de mondi was gedumpt, maar op een speciale dumpplaats. “Achter het landhuis is een dumpplaats voor grofvuil. De eigenaren willen het dal daar vullen dus worden er dagelijks tientallen dumptrucks met grofvuil op die plek leeggestort. Ik doe dit ook, mét toestemming van de grondeigenaren. Het vuil dat wij storten, wordt dagelijks afgedekt met een laag zand. Ik vind het jammer dat de twee personen in een grijze pick-up niet duidelijk hebben gemaakt dat dit een aangewezen vuilstortplaats is.”

De 'dumpplek' een dag later (foto door Elisa Koek)

De ‘dumpplek’ twee dagen later (foto door Elisa Koek)


Voorbeeld
De maker van de foto wil anoniem blijven, maar vindt het, legaal of niet, schandalig dat een ‘toonaangevend bedrijf als CRS zo schaamteloos afval dumpt’. “Het is geen klein bedrijf en heeft een voorbeeldfunctie. Het afval op Sint Joris rijst al de pan uit en andere mensen gaan het voorbeeld volgen. Het wordt normaal om je afval daar te dumpen en Sint Joris wordt op deze manier één grote vuilnisbelt.”


Toestemming
Anteshijm van de SKS heeft inmiddels contact gehad met Rodriques en volgens hem klopt het verhaal. “Wij houden toezicht op het dumpen van afval en zorgen ervoor dat dit niet illegaal gebeurt. Als er puin wordt gedumpt met toestemming van de grondeigenaar is dit toegestaan. Als dit niet het geval zou zijn, zou Rodriques een boete kunnen krijgen die oploopt tot 10.000 gulden. Zijn verhaal lijkt te kloppen, maar we doen nog wel verder onderzoek.”


Ingang Koraal Tabak sluiten
De grond bij Sint Joris is van de familie Bakhuis. In een korte reactie liet Yadira Bakhuis weten niet bekend te zijn met de foto of toestemming voor de dump. Verder wilde zij niet inhoudelijk ingaan op de situatie. De sluiting van Sint Joris vanwege het dumpen van afval, is nog even uitgesteld door familie Bakhuis. “We wilden de ingang vanuit Koraal Tabak maanden geleden sluiten. Dit is ook even gedaan, maar vissers die daar graag komen, hebben de versperring kapotgemaakt. Onze plannen zijn niet veranderd en we zijn bezig met het sluiten, maar dit gebeurt stapsgewijs. Het opruimen van al het afval kost ons teveel tijd en geld. Dit is echt genoeg geweest.” Op welke termijn de ingang wordt afgesloten, is nog niet duidelijk.

Door Elisa Koek