afsluiting sint joris

Het festivalterrein is versierd met verf, slippers en schoenen (foto: Elisa Koek)

SINT – JORIS – “De tweede editie van het Endless Summer Sports Festival vindt waarschijnlijk weer op dezelfde date plaats volgend jaar”, vertelt Martijn Mouthaan van de organisatie. “We willen het festival gaan uitbreiden zodat het internationaal aanzien krijgt en Curaçao op de kaart zet.” 

De eerste editie van het driedaagse festival werd gisteren afgerond aan de Sint Jorisbaai. Bonairiaans wereldtalent windsurfen Taty Frans kwam speciaal voor het festival over en ook Nederlands kampioen Jordy Vonk vloog naar Curaçao. Behalve windsurfen, werd er ook gekitesurft, gefietst en gevist.

Verslaggever Elisa Koek spreekt met organisator Mouthaan


Even dreigde het festival in het water te vallen. Gisterochtend stortte een flinke hoeveelheid water naar beneden op Curaçao en de wind viel tijdelijk weg. “We hebben wat moeten schuiven, maar om 12.30 uur konden de jongens weer het water op. De regen stopte en de wind kwam terug.” Dat hierdoor het schema in de war kwam, maakt Mouthaan weinig uit. “Het gaat er juist om dat we een leuke tijd hebben en dat kan ook aan de kant met het publiek.”


Winnaar doneert zijn spullen
Gisteravond werden de competities afgerond met prijzen. Bonairiaan Taty Frans, die ook de Curaçao Challenge domineerde en op wereldniveau speelt, werd eerste in het windsurfen. Dit was voor niemand een verrassing, maar zijn toespraak daarna wel. “Mijn surfspullen krijg ik van mijn sponsors en dit kost mij geen geld. Daarom wil ik mijn eigen spullen doneren aan Fundashon Sint Joris. Door de brand is alles van de kinderen weg en ik wil hen graag helpen.” De actie zorgde voor een luid applaus vanuit het publiek.


Afgeladen
Behalve sportiviteit, bracht het festival ook gezelligheid. Gisteravond was het strand van Sint Joris helemaal afgeladen. Surfers, maar ook veel anderen vermaakten zich terwijl de band Sleeves het muzikale deel op zich nam. “Ik ben trots dat de organisatie door is gegaan ondanks de brand”, vertelt de 39-jarige Elroy Simon. “Het ziet er geweldig uit en laat zien wat je kunt bereiken als je je niet uit het veld laat slaan. Het heeft mij ook verbaasd om zoveel verschillende mensen te zien. Veel jonge Curaçaoënaars deden mee met het mountainbiken, lokale vissers gaven Nederlanders tips en de broodjes werden gemaakt door Surinamers. Erg leuk om te zien!”


Surfspullen voor kinderen
Een van de jongste bezoekers, de vijfjarige Noa, heeft een geweldige dag gehad. Ze begon met surfen en mag tot laat opblijven om nog even te dansen. “Ik vind dit de leukste dag ooit”, vertelt ze enthousiast. “Ik wil heel leren surfen en ik kan het al best goed.” Noa heeft haar eigen surfspullen, maar kinderen die op Curaçao zijn geboren en goed hun best doen op school, konden tot voor kort spullen lenen bij Sint Jorisbaai. Helaas verbrandde dit allemaal en, behalve de gedoneerde surfgerei, is er niets meer. De organisatie hoopt daarom dat ze geld overhouden aan het festival. “We hebben 31 sponsoren en hadden een klein budget voor het festival”, vertelt Mouthaan. “Het zou fantastisch zijn als we een klein beetje winst kunnen draaien en weer spullen kunnen kopen voor de kinderen.”


Door Elisa Koek