Beeld van de speedboat die door de DASH-8 van de Kustwacht werd opgemerkt. Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

Beeld van de speedboat die door de DASH-8 van de Kustwacht werd opgemerkt. Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

ORANJESTAD — Op een afstand van 60 mijl ten noorden van Aruba heeft de Kustwacht Caribisch Gebied afgelopen nacht een drugstransport verijdeld en 360 kilo cocaïne onderschept.

Kustwacht-woordvoerder Roderick Gouverneur vertelt aan Caribisch Netwerk dat het DASH-8 surveillancevliegtuig na een bergingsklus een verdachte ‘go fast’ speedboat zag varen. Op dat moment werden de helicopter van de Kustwacht , de cutter Jaguar en Super RHIB’s vanuit het steunpunt Aruba ingeschakeld. “Maar kennelijk zag de bemanning van de speedboat de DASH en begonnen ze de balen met drugs van boord af te gooien”, aldus Gouverneur.

De door de Kustwacht onderschepte drugs. Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

De door de Kustwacht onderschepte drugs. Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

Toen de versterking ter plekke arriveerde had het volgens de woordvoerder geen zin meer om een achtervolging in te zetten. Een deel van de balen met drugs werden uit het water gehaald en in beslag genomen. De verdovende middelen zijn in opdracht van het Openbaar Ministerie van Aruba overgedragen aan de Unit Georganiseerde Criminaliteit (UCG) van het Korps Politie Aruba (KPA) die in samenwerking met de Kustwacht de zaak in onderzoek heeft. Vandaag nog werd samen met de collega’s van de Venezolaanse Kustwacht verder gezocht naar nog resterende balen.

Volgens Gouverneur was het een grote vangst. “Normaal onderscheppen we tussen de 100 en 150 kilo.” De laatste keer dat de Kustwacht een dergelijke buit in Arubaanse wateren wist te onderscheppen kan hij zich niet herinneren.

Door Ariën Rasmijn