Foto door Elisa Koek

Foto door Elisa Koek

SINT JORIS – Tot op de laatste pallet afgebrand, was het windsurfdorp bij Sint Joris. Niet alleen een schok voor Fundashon Sint Joris, maar ook anderen die graag naar Sint Joris kwamen, waren met stomheid geslagen. Even leek het lang geplande Endless Summer Sport Festival van de baan, maar de organisatie liet dit niet gebeuren. Met de hulp van vrijwilligers is vandaag het festival van start gegaan in een vernieuwd, kleurrijk en gezellig windsurfdorpje. Organisator Martijn Mouthaan vertelt over de laatste weken na de brand én voor het festival.

Luister naar het interview van Elisa Koek met de organisator van het ESSFIn 2008 begon enthousiasteling Eddy de Groot met het idee te gaan bouwen bij de Sint Jorisbaai. Om problemen te voorkomen, sprak hij met de eigenaren van het land: de familie Bakhuis. “Niks is illegaal gegaan aan de bouw”, vertelt Mouthaan. “Eddy heeft overlegd met de familie en zo lang hij alles schoon zou houden en hen zou informeren, mochten we gaan bouwen. Ook voor evenementen wordt er altijd gepraat met de familie. Zij moeten tenslotte de vergunning uitgeven.” Na vijf jaar was het bouwen was de surfstek uitgegroeid tot een heel dorp, maar helaas ging 17 juli de vlam erin. “Ik begrijp nog steeds niet wie dat zou willen doen. Waarom wilde iemand ons weghebben?”, vraagt Mouthaan zich af.


Veel liefde
Ook Dirk-Jan Kuisigen is nog steeds verbaasd over de brand. Hij geeft kinderen kitesurfles aan de Sint Jorisbaai en is betrokken bij de

Foto door Elisa Koek

Foto door Elisa Koek

organisatie van het Endless Summer Festival. “Ik was in Nederland toen het gebeurde en het voelde surrealistisch. Ik hoorde dat de stek werd opgeknapt en dit is echt geweldig gedaan. Je kunt je afvragen wie de brand heeft aangestoken, maar het gaat erom hoe iedereen hierna alles samen weer heeft opgebouwd. De één verft, een ander timmert en weer iemand ruimt op. Nederlanders, Antillianen: iedereen heeft met liefde geholpen.”


Swingen tijdens het opbouwen
Snel na de brand werden via lokale media vrijwilligers opgetrommeld om in een leuke sfeer de baai weer in orde te maken voor festival. Eén van de vrijwillige sfeermakers was Alex Timmermans: hij werd ingezet als dj. “De sfeer zat er goed in”, vertelt de dj die ook tijdens de festivaldagen vrijwillig achter de draaitafel staat. “Iedereen was enthousiast om iets moois te maken en ’s avonds hebben we flink staan swingen.”


Weer brand
Helaas werd de pret zondag 21 juli even bedorven. Vanwege een grote brand in de mondi zaten de vrijwilligers uren vast en konden surfstek tekstniet naar huis. “De vlammen blokkeerden de weg om naar buiten te rijden dus we moeten wachten tot het vuur was gedoofd. Gelukkig hadden we muziek, eten en drankjes, dus we vermaakten ons wel. Niemand was echt bang, maar we wilden gewoon naar huis en dat kon niet. Het bleek later om illegale vuilverbanding te gaan, dus er was geen opzet in het spel dit keer. Het was toevallig wel dezelfde groep mensen die de dupe werd van brand.”

Het Endless Summer Sports festival duurt nog tot en met zaterdag . Overdag zijn er verschillende windsurf, kitesurf, fiets en viscompetities en ’s avonds mag er gedanst worden.


Door Elisa Koek