OSPP-leader Lenny Priest. Foto Today / Leo Brown

OSPP-leader Lenny Priest. Foto Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – Op de dag af 68 jaar nadat St. Maarteners voor het eerst konden deelnemen aan een verkiezing heeft het land er een nieuwe politieke partij bijgekregen: de One St. Maarten People Party van Lenny Priest.

De partij presenteerde zich op donderdagavond in een met paarse ballonnen gedecoreerde happening in Middle Region, het district waar Priest veel gemeenschapswerk heeft verzet met de jeugd. Onder de aanwezigen was Henriëtta Doran-York, de plaatsvervangend gevolmachtigd minister in het tweede Wescot-Williams kabinet en een voormalig kandidaat op de lijst van de National Alliance.

De partij, afgekort aangeduid als OSPP, gaat zich voorbereiden op de verkiezingen van volgend jaar. Priest kondigde aan dat de partij geen corruptie tolereert. “Wie zich met dubieuze zaken bezig houdt moet aftreden en wordt als dat niet gebeurt door de partijraad uit de partij gezet,” zei hij.

Priest wil ook de torenhoge salarissen en pensioenregelingen van politici aanpakken. “Als burgers de broekriem moeten aanhalen moet het voorbeeld van bovenaf worden gegeven,” zei hij.
Verder gaf de partijleider aan dat hij zich sterk zal maken voor werkgelegenheid voor jongeren en voor een garantiefonds dat startende jonge ondernemers in staat stelt bedrijfsleningen af te sluiten zonder dat ze daar onderpand tegenover hoeven te stellen.
OSPP wordt de eerste partij in Sint Maarten met een ledenbestand. Kandidaten zullen uit dit ledenbestand voortkomen. Ook wordt een partijraad ingesteld en krijgen leden zeggenschap in de koers van de partij. Lloyd Beaton is aangesteld als fulltime uitvoerend bestuurder – ook een unicum in het plaatselijke politieke landschap.
Priest was in de jaren negentig enkele keren kandidaat op de lijst van de SPA, eerst onder aanvoering van Vance James Jr., en later onder leiding van William Marlin, de huidige leider van de National Alliance. In die positie haalde hij destijds rond de 8 procent van het stemmentotaal van de partij binnen.
Door Hilbert Haar