Sarah Wescot-Williams

Sarah Wescot-Williams

PHILIPSBURG – De Commissie van Toezicht voor de in opspraak geraakte veiligheidsdienst VDSM is pas in april opgericht. Minister-president Sarah Wescot-Williams heeft dit op woensdag met veel omhaal van woorden toegegeven.


De veiligheidsdienst kwam in het nieuws nadat Wescot-Williams vorige maand zelf in een persbericht meldde dat er onregelmatigheden waren ontdekt in de financiële huishouding van de VDSM. Zij gaf het overheidsaccountantsbureau Soab opdracht voor een boekenonderzoek. Inmiddels is duidelijk dat het gaat on een grote hoeveelheid geld. Wescot-Williams will over de exacte hoogte van het bedrag niets kwijt.


In juli zei parlementsvoorzitter Gracita Arrindell, die lid is van de Commissie van Toezicht, dat dit orgaan bij haar weten op 13 april is opgericht. De onregelmatigheden bij de dienst kwamen in maart aan het licht.
Wescot-Williams zei gisteren dat de datum waaraan Arrindell refereerde het moment is ‘waarop het antwoord binnenkwam van het Gemeenschappelijk Hof over haar kandidaten voor de commissie’.

 
De landsverordening die de veiligheidsdienst regelt bepaalt dat er een commissie van toezicht is, maar die blijkt nu sinds oktober 2010 alleen op papier te hebben bestaan. “De verordening zegt dat er een commissie is,” aldus de PM. “Vanaf het moment dat de leden zijn genomineerd zijn hun namen bekend. De voorzitter is in ieder geval benoemd in april.”

 
Wescot-Williams zei dat het aan de voorzitter (rechter Selma Verheijen) is om met haar leden te corresponderen en te bepalen hoe de commissie gaat functioneren, maar dat ze dienaangaande nog nooit enige correspondentie heeft gezien.

Door: Hilbert Haar