Ronald Duncan

Ronald Duncan

PHILIPSBURG – De voormalige minister van Justitie Roland Duncan heeft fors uitgehaald naar Nederland in het algemeen en minister-president Mark Rutte in het bijzonder.

In een monoloog van minder dan vijf minuten die de website sxmislandtime.com publiceerde zei Duncan onder meer dat de Nederlandse regering erop uit is om St. Maarten zwart te maken en dat hij ten val is gekomen omdat hij er niet de man naar is om te luisteren naar “Nederlands gewauwel, ook niet als dit afkomstig is van de minister-president.”


Duncan had met name kritiek op Rutte’s suggestie aan gouverneur Holiday on een integriteitsonderzoek te doen. “Hij kan geen instructies geven over welk onderzoek dan ook. Zulke beslissingen horen van de rijksministerraad te komen. En welke gronden zijn er voor zo’n onderzoek? Die zijn er niet. Ze hebben alleen insinuaties.”
Duncan bekritiseerde voorts Rutte’s herhaalde mededeling dat het boek schuldsanering definitief dicht is. “Weet je hoeveel geld hij onlangs aan Afrika heeft gegeven?” De voormalige minister, die is teruggekeerd naar zijn advocatenpraktijk zei dat Nederlands verdient aan ontwikkelingshulp omdat het zijn eigen mensen stuurt om de hulp te verdelen en omdat Nederlandse bedrijven het werk uit te voeren.
Rutte’s idee om samen met de eilanden zaken te gaan doen in Latijns-Amerika is bij Duncan ook al niet in goede aarde gevallen. “Rutte zegt dat hij geen geld wil sturen maar dat hij handel wil drijven. Wij hebben handel gedreven met andere eilanden voor meer dan driehonderd jaar. Kunnen we dan iets leren van de Nederlanders die hier geen handel dreven?”
Duncan besloot zijn tirade met een bittere boodschap voor Nederland: “Mijn val heeft te maken met het feit dat ik niet kan luisteren naar Nederlands gewauwel, ook niet als het van de minister-president afkomstig is. Ik schaam me daarvoor, omdat hij het gezicht is van het koninkrijk en hij zich niet eens realiseert hoezeer zijn verklaringen kwaliteit ontberen. Dat is triest, heel erg triest.”
Door: Hilbert Haar