Anelies Abrahams vertrekt als bursaal naar Nederland - foto: Belkis Osepa

Anelies Abrahams vertrekt als bursaal naar Nederland – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De een neemt een volle koffer mee, de ander is van plan alles nieuw te kopen in Nederland. De voorbereidingen zijn achter de rug en de spanning stijgt. De bursalen kijken ernaar uit voet aan wal te zetten in Nederland.

Luister naar de reportage van Belkis Osepa over het vertrek van de bursalen

Het huis van de familie Fielmich in Kralendijk is stil na het vertrek naar Nederland van de broers Carl (21), Mark (18) en Eric (16). Carl Fielmich studeert al een jaar HBO-rechten in Nederland. Hij kwam in juli naar Bonaire en hielp zijn twee broertjes met de laatste voorbereidingen om te starten met een nieuwe fase in hun leven. Eric: “Ik kan niet wachten om met mijn koffer het vliegtuig in te stappen.”

De gebroeders Fielmich zijn klaar voor de grote stap - foto: Belkis Osepa

De gebroeders Fielmich zijn klaar voor de grote stap – foto: Belkis Osepa

Op zondag 28 juli vertrekken de meeste bursalen naar Nederland voor hun verdere studie. De broers Fielmich vertrokken al een paar daagjes eerder, want zij gaan zonder begeleiding hun nieuwe leven in Nederland tegemoet. Mark gaat ook HBO-rechten studeren, net als zijn broer. Eric wil Economie en Bedrijfskunde gaat studeren. Eric zal, tot hij meerderjarig is, zijn oudste broer als voogd hebben. De drie broers gaan in één huis samenwonen. Carl: “We zijn alle drie enthousiast om samen een studentenleven op te bouwen.”

De broers Fielmich zijn elf jaar geleden in Nederland geweest. Mark: “Ik herinner niet zoveel meer. Dus het wordt een super cultuurshock voor me. Maar het is een kwestie van aanpassen aan een andere levensstijl.”

Voor Anelies Abrahams (17) is de situatie anders. Zij gaat samen met een groep van 21 bursalen  onder begeleiding naar Nederland. Anelies is al lang aan het voorbereiden . Ze heeft meegedaan aan de voorbereidingscursus VOBESS en is al maanden van te voren de kleren gaan kopen voor haar nieuwe leven in Nederland. “Ik denk wel dat ik er klaar voor ben. Natuurlijk krijg ik heimwee en ga ik mijn familie en mijn eiland missen. Maar we gaan ons nu aanpassen aan Nederland en we gaan Europees denken.” Anelies heeft veel tips gekregen, maar heeft zelf ook moeite gedaan om meer te weten te komen van Nederland.

Anelies gaat HBO-rechten studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. “Mijn vader is politieagent. Ik heb best veel meegekregen op dat gebied, het lijkt een opleiding die bij mij past.” Ze heeft bewust gekozen om naar Nederland te gaan. “Ik wil altijd het beste. Mijn hele leven woonde ik op een eilandje. Ik wil nu naar een ander land waar het groter is en ik veel meer mogelijkheden heb.”

Door Belkis Osepa