Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Gisteren vond de eerste officiële partijoptocht plaats. Onder politiebegeleiding gingen ging een caravaan van kandidaten en aanhangers van oppositiepartij MEP vanaf Noord, via Santa Cruz en Pos Chiquito naar Savaneta om daar een partijhuis te openen.

Voor wie niet bekend is met het fenomeen partijoptochten: Politieke partijen roepen hun achterban op om toeterend en zwaaiend met vlaggen in een stoet te rijden om aan te tonen hoe groot de aanhang is van een partij. Het is een soort van feestelijke vorm van intimidatie dat al generaties lang onderdeel is van de politieke cultuur op Aruba. Dit is de graadmeter waarmee van oudsher wordt gecheckt hoe groot een partij is. Denk aan een Maurice de Hond die alleen maar auto’s hoeft te tellen. Sympatisanten krijgen overigens geen benzinevergoeding, maar dat terzijde.

Voor 27 september zullen nog een aantal van dit soort verkeersverlammende geintjes worden uitgehaald. De belangrijkste optochten worden die van de twee grote partijen AVP en MEP in het laatste weekend voor de verkiezingen. Andere partijen houden doorgaans ook optochten, maar aangezien ze klein zijn heeft het eerder een deerniswekkend en averechts effect dan het beoogde ‘goh, wat een hoop aanhangers. Misschien moet ik toch maar voor die partij kiezen’. Geloof het of niet, voor veel Arubanen is dat nog altijd een serieuze gedachtengang en een belangrijk criterium. Ruim 90 procent van de bevolking is namelijk laagopgeleid.

Keep it simple!

Het is ook om die reden dat partijen zich tijdens de campagne meer richten op randzaken als feesten, stickers, vlaggen, wie nou wat heeft gezegd op de radio, wie zich nou wel of niet kandidaat heeft gesteld  en zelfs mogelijke seksschandaaltjes tussen kandidaten die dan weer als een nachtkaars uitgaan. Met nog amper twee maanden te gaan zijn er slechts twee – kleine – partijen die een verkiezingsprogramma hebben gepubliceerd. Al deze maanden is er geen fatsoenlijk inhoudelijk debat geweest over wat de partijen nou precies – zwart op wit – voor visie hebben voor de komende vier jaar.

Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

Hoeveel auto’s?!

Maar goed, dan maar door met de randzaken. Waaronder dus die grote optocht van MEP. Die was toch een heel stuk groter dan vriend en vijand hadden verwacht. Nu wordt er natuurlijk gekibbeld over hoeveel auto’s nou precies waren geteld. MEP claimt dat het iets meer dan 1500 auto’s waren en AVP-aanhangers roepen online dat het niet meer 500 moeten zijn geweest. Zelf denk ik dat toch wel in de buurt van de 1000 auto’s moet zijn geweest. Wat suggereert mijn natte vinger? Misschien dat de harde kern van rond de acht zetels die de partij steevast wist vast te houden ook in 2013 behouden zou kunnen worden, ondanks dat MEP in de afgelopen vier jaar de ene na de andere tegenslag te verduren kreeg en als fractie in de Staten bitter weinig voor elkaar wist te boksen.

Door: Ariën Rasmijn