Staatssecretaris Kleinsma tekent intentieverklaring - foto: Belkis Osepa

Staatssecretaris Kleinsma tekent intentieverklaring – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is opgetogen over de voortgang die de sociale partners op Bonaire boeken met de dialoog die het evenwicht op de arbeidsmarkt en in de sociale sector moet herstellen.

Afgelopen week hebben de sociale partners tijdens de vijfde bijeenkomst van de zogenoemde ‘Centrale Dialoog’, een samenwerkingsovereenkomst getekend. Die houdt in dat de Bonairiaanse overheid, de vakcentrale USIBO en de werkgevers twee keer per maand bijeenkomen om in een vergadering hun standpunten en visie naar voren te brengen en proberen consensus te bereiken over onderwerpen die van belang zijn voor Bonaire.

Klijnsma was aanwezig tijdens de laatste bijeenkomst van de Centrale Dialoog. Ze kreeg uitleg over de onderwerpen die behandeld gaan worden. De sociale partners willen het hebben over onder andere de arbeidswetgeving, kosten van levensonderhoud, erkenning van de vakbeweging, kwaliteitsnormen voor werkgevers, economische ontwikkeling en het bevorderen van de zelfredzaamheid.

Klijnsma zei onder de indruk te zijn van de manier waarop de sociale partners praten over thema’s die relevant zijn voor Bonaire. Ze wil ook bijdragen aan een succesvolle dialoog en tekende een intentieverklaring waarin staat dat de Nederlandse regering samen zal werken met de Bonairiaanse overheid om de conclusies en aanbevelingen van de Centrale Dialoog uit te voeren. De dialoog is te vergelijken met het zogenoemde ‘poldermodel’ in Nederland.

Door Belkis Osepa