PHILIPSBURG – Het voormalig hoofd van de immigratiedienst in Sint Maarten, Marcel Loor,

is donderdag bij aankomst in Parijs door Franse autoriteiten gearresteerd.

Marcel Loor. Archieffoto Today November 2007 / Milton Pieters

Marcel Loor. Archieffoto Today November 2007 / Milton Pieters

Hij zou zijn aangehouden met een kilo cocaïne in zijn bagage, maar zijn vriendin Charlene Craig noemt dit onzin: “Wij doen dit soort dingen niet,” zei ze.
Advocaat-generaal Taco Stein heeft de arrestatie bevestigd. Tijdens een werkoverleg op het Openbaar Ministerie heeft een Franse gendarme en passant meegedeeld aan het OM dat Loor was gearresteerd.


Craig vernam over de aanhouding nadat berichten hierover op het internet verschenen. Loor heeft na zijn arrestatie geen contact met haar gehad.
Een woordvoerder van de gendarmerie in Marigot zei dat het standaard procedure is iemand na arrestatie de gelegenheid te geven contact op te nemen met familie. Dit is echter volgens Craig niet gebeurd. De gendarmerie had op vrijdag geen nadere informatie over de reden voor de aanhouding.
Stein liet weten dat het arrestanten zowel in Nederland als in Frankrijk onder bepaalde omstandigheden niet wordt toegestaan contact met de buitenwereld op te nemen, indien dit het belang van een onderzoek zou kunnen schaden.
Loor viel in 2007 van zijn voetstuk toen hij werd gearresteerd op verdenking van omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen, fraude en belastingontduiking. Hij werd in november van dat jaar veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, een boete van $335,000 en terugbetaling van meer dan $100,000 aan de Kustwacht. De belastingdienst verwachtte verder een vordering van meer dan $210,000 te incasseren.
In hoger beroep werd de gevangenisstraf gehalveerd tot 24 maanden en een boete van bijna $8,400. Het Gemeenschappelijk Hof sprak Loor vrij van omkoping. Hij ging daarna nog in cassatie, maar tegen die tijd had hij zijn celstraf al uitgezeten, en de procedure veranderde niets aan het vonnis. De voormalige politieman legde zich ook neer bij de ontnemingsvordering die het OM later tegen hem instelde.

Door: Hilbert Haar