PHILIPSBURG – Minister-president Mark Rutte heeft “positieve verwachtingen” van de nieuwe ministers van financiën en justitie in Sint Maarten, Maarten Hassink en Dennis Richardson.

Minister Presidenten Mark Rutte en Sarah Wescot-Williams tijdens de persconferentie in Philipsburg op donderdag. Foto Today / Milton Pieters

Minister-presidenten Mark Rutte en Sarah Wescot-Williams tijdens de persconferentie in Philipsburg op donderdag. Foto Today / Milton Pieters

Rutte sprak op de eerste dag van zijn werkbezoek aan Sint Maarten met onder meer gouverneur Eugène Holiday, minister-president Sarah Wescot-Williams, de Raad van Ministers en parlementsvoorzitter Gracita Arrindell.


“We hebben uitvoerig gesproken over mijn zorgen over de overheidsfinanciën en justitie,” zei Rutte tijdens een persconferentie die meer dan twee uur later dan gepland begon op donderdagmiddag. Het programma werd in de war gegooid doordat de Insel Air vlucht van Curaçao naar St. Maarten anderhalf uur vertraging opliep. “Het is belangrijk dat de begroting voor 2013 zo snel mogelijk wordt vastgesteld en ik begrijp dat alles in het werk wordt gesteld om dit voor elkaar te krijgen.”
Rutte was zeer te spreken over het initiatief van Wescot-Williams om Transparency International te benaderen voor een integriteitsscan. Ook sprak hij positief over het voornemen van de regering om actie te ondernemen op iedere aanbeveling uit het Trafficking in Persons rapport van het Amerikaanse State Department.
Rutte zei ook dat hij geen woord meer wil horen over staatsrechtelijke hervormingen. “Sint Maarten is nu een land dat op eigen benen staat. We moeten ons concentreren op economische ontwikkeling,” zei hij.
De Nederlandse handelsdelegatie onder leiding van MKB-voorzitter Hans Biesheuvel bezocht verschillende bedrijven op het eiland en bracht ook een bezoek aan de vuilnisbelt op Pond Island. Minister Lake wil tegen 2016 klaar zijn met de bouw van een energieopwekkende vuilverbrandingsinstallatie die op termijn de huidige vuilnisbelt ook moet afbouwen.
De Nederlandse minister president herhaalde wat zijn minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk bij zijn bezoek aan Sint Maarten ook al verwoordde: het boek van de schuldsanering is definitief gesloten.
Na een bezoek aan Statia en Saba op vrijdag keert het Nederlandse gezelschap op zaterdag terug naar Sint Maarten. Dan zal Rutte achterstandsbuurten in Dutch Quarter bezoeken, gevolgd door een bezoek aan de luchthaven.

Door: Hilbert Haar