Rutte in een klaslokaal met Jong Bonaire - foto: Belkis Osepa

Rutte in een klaslokaal met Jong Bonaire – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – In zijn afscheidstoespraakje voor de media stopte premier Mark Rutte direct de stroom van vragen die hij zou krijgen over de bestuurscrisis op Bonaire.

“U zult wel vragen hebben over zaken die spelen bij het bestuur van Bonaire. Daar ga ik niets over zeggen, omdat het niet op mijn weg ligt als minister-president, maar allereerst op de weg van het bestuur en de gezaghebber.”

Premier Mark Rutte over zijn bezoek aan Bonaire

Hij wilde zelfs niet bevestigen dat hij achter de schermen met alle acteurs heeft gesproken over de bestuurscrisis. De verwachting was dat hij zich zou uitlaten over de gespannen verhoudingen tussen gezaghebber Lydia Emerencia, het Bestuurscollege en de meerderheid van de eilandsraad onder de signatuur van de coalitie UPB/Santana.

Nederlands grondgebied
Rutte sloot zijn bezoek van een dag af aan Bonaire. In zijn korte samenvatting over het bezoek, benadrukte hij het feit dat Bonaire Nederlands grondgebied is. “Ik ben weer terug voor een dag in Nederland. De afgelopen dagen ben ik in het Koninkrijk geweest.”

Het motto ‘samen meer geld verdienen’ voerde ook op Bonaire de boventoon. Rutte: “We hebben jarenlang discussies gehad over de staatkundige verhoudingen. Nu praten we over de kansen onder de motto om samen meer geld te verdienen. Want Bonaire en ook Curaçao en Aruba zijn perfect gelegen als een gateway naar Latijns-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch Gebied.”

Ondernemerschap
Rutte ziet op Bonaire veel mogelijkheden om het ondernemerschap onder Bonairianen te stimuleren. Later dit jaar komt voorzitter Hans Biesheuvel van MKB Nederland samen met vertegenwoordigers van een opleidingscentrum naar Bonaire om jonge mensen te motiveren en inspireren te overwegen een eigen bedrijf te starten. “Ik denk dat het van grote waarde zal zijn op Bonaire. Veel grote hotels, restaurants, de middenstand worden vaak niet door Bonairianen geleid, maar door mensen van buiten Bonaire.”

Door Belkis Osepa