rcn_ook_ik_ben_verzekerd3KRALENDIJK – De inwoners van Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn verzekerd voor noodzakelijke, spoedeisende zorg in Nederland en in het buitenland. Dat zegt de Rijksdienst Caribisch Nederland naar aanleiding van vragen van de consumentenbond van Bonaire UnkoBon.

Sinds de vakantieperiode is aangebroken, kreeg UnkoBon veel vragen of het afsluiten van een reisverzekering noodzakelijk is om onvoorziene medische kosten in het buitenland te dekken. Volgens Unkobon heerst er twijfel over de dekking van de ziektekostenverzekering in het buitenland.

Alle kosten gedekt
Communicatieadviseur Atseline Winklaar van het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) informeert dat alle inwoners van Caribisch Nederland verzekerd zijn voor de zorg die niet uitgesteld kan worden tot terugkomst op de eilanden. “Alle medische kosten met betrekking tot spoedeisende hulp tijdens verblijf in het buitenland worden vergoed conform in rekening gebrachte tarief.”

Reisverzekering wel nodig
Ondanks deze uitleg, stelt Winklaar dat het ZVK toch aanraadt om een reisverzekering af te sluiten. “In een geval van verblijf in het buitenland – anders dan medische uitzending – geeft de zorgverzekering alleen recht op een vergoeding voor de spoedeisende hulp. Alle andere zorg en/of kosten in het buitenland worden niet vergoed. Daarom is het raadzaam om toch een reisverzekering af te sluiten voor vertrek naar het buitenland.”

Door: Belkis Osepa