Premier Mark Rutte kijkt toe terwijl de MOU wordt ondertekend. Foto: Ariën Rasmijn

Premier Mark Rutte kijkt toe terwijl de MOU wordt ondertekend. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De regering van Aruba en MKB-Nederland hebben gisteren een memorandum of understanding (MOU) ondertekend, waarin staat afgesproken dat de overheidsdienst Aruba Investment Agency (Arina) en MKB-Nederland het concept van het eiland als ‘gateway’ voor handel met Latijns-Amerika samen zullen neerzetten. 

Luister naar verklaringen van premier Mike Eman en Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland over de MOU.

Duurzaam

De MOU vloeit voort uit het samenwerkingsprotocol van 2011 tussen Aruba en Nederland. Daarin werd afgesproken dat beide landen actief zullen zoeken naar samenwerkingen waar allebei voordeel uit kunnen halen.

Aruba en MKB-Nederland willen bedrijven aantrekken die zich richten op duurzaamheid. De sectoren waar Nederland het sterkst in is krijgen voorrang, aldus Eman.

Uit onderzoek is gebleken dat in Latijns-Amerika een sterke vraag is naar expertise op gebied van duurzame energie, mijnbouw en landbouw. Bovendien zijn er grote waterwerken, nieuwe havens en luchthavens die in verschillende Zuid-Amerikaanse landen aangelegd moeten worden.

Nederlandse bedrijven die zich hierin specialiseren kunnen zich op Aruba vestigen en het eiland als uitvalsbasis gebruiken voor hun activiteiten in de regio. In de MOU staat ook dat beide partijen gaan kijken naar de mogelijkheid om een MKB-loket op te zetten op Aruba, zodat Nederlandse bedrijven die zich willen vestigen in Zuid-Amerika informatie daarover op Aruba kunnen krijgen.

Door: Ariën Rasmijn