Dave Levenstone (Foto: Belkis Osepa)

Dave Levenstone (Foto: Belkis Osepa)

KRALENDIJK – “Ik denk dat Bonaire een tweede Den Haag is geworden. Als ik op straat loop, hoor ik meer Nederlands dan de lokale taal. Niet dat het slecht is, maar Bonairianen moeten opletten om de macht in eigen (ei)land niet kwijt te raken.” Aan het woord Dave Levenstone, hoofd van de Dienst Economische Zaken op Saba. Levenstone was onlangs op Bonaire voor een werkbezoek. 

Belkis Osepa in gesprek met Levenstone

Levenstone is bijna zeven jaar geleden voor het laatst op Bonaire geweest. Hij hoort veel over veranderingen op het eiland. “Ik wou met eigen ogen zien hoe Bonaire de afgelopen jaren is veranderd. Ik zie dat veel van het bedrijfsleven  over is gegaan in handen van Nederlanders. Hoewel we een deel van Nederland zijn en we de deuren niet moeten sluiten voor Nederlanders, maar Bonairianen moeten dat goed in de gaten houden. Ik hoop dat Bonairianen de macht niet overgeven.”

Toestroom Nederlanders
Voor Dave Levenstone is de toestroom van Europese Nederlanders op Bonaire best groot. In tegenstelling tot Saba is dit niet het geval. Hoewel ook Saba sinds 10 10 10 een Openbaar Lichaam is geworden van Nederland, is de fysieke Nederlandse aanwezigheid minder merkbaar dan op Bonaire. “Dat is niet vreemd”, stelt Levenstone. “Op Saba landt een vliegtuig met zo’n 18 stoelen en op Bonaire landt de KLM. Meer mensen krijgen de kans om op Bonaire te komen investeren.”

Levenstone zegt wel expliciet dat ook Saba open staat voor meer bezoekers en investeringen. “Maar ze moeten niet de baas komen spelen. We zijn open voor anderen, maar onder onze voorwaarden.” Levenstone vindt dat Saba meer ‘de baas in eigen huis’ is, dan Bonaire. “Bonairianen moeten het eiland in eigen handen houden. Ik heb gehoord dat veel Bonairianen hun land verkopen aan mensen die met veel geld komen. Bonaire moet wel oppassen om niet achteruit te gaan in plaats van vooruit.”

Boodschap
Levenstone heeft een boodschap voor Bonaire: “Bonairianen moeten op staan voor hun eigen eiland en zelf investeren. Ze moeten kijken naar het eigen belang. Ook veel topfuncties in de publieke sector zijn in handen van Nederlanders. Daar moet serieus naar gekeken worden. Het heeft dan toch geen zin om onze kinderen weg te sturen om te studeren, met de hoop dat ze terugkomen om de belangrijke functies over te nemen. Laat geen mensen van buiten het overnemen, dat is niet eerlijk voor de kinderen van het eiland.”

Door: Belkis Osepa